Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anulat licitația pentru selectarea unui consultant care urma să coordoneze și să consilieze auditorii independenți în procesul de evaluare a activelor și pasivelor ale celor 27 de societăți prezente pe piața asigurărilor din România. Decizia instituției a fost motivată de faptul că oferta Milliman România, singura depusă în cadrul procedurii, ar fi fost neconformă.
Cu o durată de 5 luni, contractul a fost estimat la 1,44 milioane de lei, fără TVA.
Subcontractantul Milliman România ar fi fost Milliman Poland, cu o pondere de 60%.
Prin caietul de sarcini al licitației, ASF a motivat demararea procedurii pentru a "dobândi o înțelegere aprofundată și pentru a conștientiza riscurile și vulnerabilitățile sectorului asigurărilor din România".
Exercițiul urma să analizeze situația a 27 de societăți de asigurare din România, cărora le este aplicabil regimul Solvabilitate II, iar data de referință pentru datele utilizate în evaluare ar fi fost 30 iunie 2020.
"Pe piața de asigurări din România în perioada 2014 - 2015, a avut loc un exercițiu similar cu rezultate extrem de relevante, atât pentru societățile de asigurare, cât și pentru asigurați. Deși a existat o evoluție stabilă a sectorului de asigurări de la finalizarea acestui exercițiu, piața asigurărilor din România se caracterizează printr-un nivel ridicat de concentrare și menținerea unei dependențe de asigurările de răspundere civilă (RCA), precum și o creștere rapidă a activității anumitor societăți în ceea ce privește asigurările de credit și garanții", se arată în caietul de sarcini al licitației anulate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig câștigă din nou flota de aeronave a TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România. Polița se situează între 2 și 2,5 milioane de dolariASF a fost înființată în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată și își exercită atribuțiile prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit ASF, activele asigurătorilor depășeau 23 miliarde de lei la 30 iunie 2020.
"Excedentul activelor față de datorii (18 miliarde de lei - n.r.) a fost de 5,51 miliarde lei la 30.06.2020, în ușoară creștere față de finele semestrului I 2019 și superior nivelului consemnat în aceeași perioadă a anilor 2016-2018", se arată într-un document al instituției.