Banca Comercială Română, Banca Transilvania și BRD Societe Generale contestă deciziile autorităților fiscale prin care sunt silite să plătească impozite mai mari, potrivit datelor publicate în rapoartele instituțiilor de credit.
Guvernul acuză băncile că nu plătesc impozit pe profit și a trimis controale fiscale. Cele mai mari trei bănci din România sunt în litigiu cu Fiscul după ce autoritățile au cerut plata unor sume mai mari la buget.
Banca Comercială Română contestă rezultatele controlului fiscal derulat între mai 2016 și iunie 2017 pentru verificarea impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată aferente perioadei 2012-2015. Fiscul a impus sume adiționale la obligațiile de plată, care au fost contabilizate de către BCR la jumătatea anului. Astfel, rata efectivă de impozitare la 6 luni a crescut de la 18,3% în 2016 la 40,1% în 2017 la nivelul băncii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surprize mari în topul celor mai reclamate firme de asigurarePentru un profit de 703 milioane de lei în iunie 2016, BCR (doar banca) calcula o cheltuială cu impozitul pe profit de 128,4 milioane de lei. În iunie 2017, la un profit brut mai mic cu 38%, de 434 de milioane de lei, BCR înregistrează o cheltuială cu impozitul pe profit de 176 de milioane de lei, după includerea la capitolul alte elemente de cheltuieli a sumei de 116 milioane de lei.
Fiscul consideră că BCR a plătit dobânzi prea mari către banca-mamă Erste pentru creditele subordonate contractate. BCR a luat împrumuturi subordonate în lei de 1,33 de miliarde de lei în 2008, 120 de milioane de euro în 2009 și încă 100 de milioane de euro în 2012.
La finele anului trecut, BCR mai avea de recuperat o pierdere fiscală de circa 42 de milioane de lei, pentru care a recunoscut o creanță din impozit amânat de 6,7 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a aprobat regulamentul care adecvează dobânzile IFN. Mai multe instituții nebancare vor intra sub supravegherea băncii centraleBCR menționează în raport că a solicitat deductibilitate pentru cheltuielile cu deprecierea subsidiarelor, ceea ce a dus la reversarea activului privind impozitul amânat pentru diferențele temporare. Pe de altă parte, banca consideră că va obține deductibilitate pentru aceste cheltuieli și a recunoscut un activ din creanțe fiscale. Banca avea creanțe din impozitul amânat de 310,5 milioane de lei la finele anului trecut, reduse în iunie la 146,3 milioane de lei. Creanțele fiscale nu sunt evidențiate în raport.
Creanțele din impozitul amânat includ pierderile fiscale neutilizate și diferențele temporare deductibile pe care banca consideră că le va putea acoperi din profiturile viitoare.
BCR a făcut ajustări ale valorilor contabile ale subsidiarelor de 1,34 miliarde de lei la jumătatea anului, cea mai mare parte fiind din ștergerea integrală a valorii contabile de 983 de milioane de lei a firmei de recuperare creanțe Suport Colect. Banca nu menționează nivelul cheltuielilor cu deprecierea subsidiarelor.
Banca Transilvania este în litigiu cu ANAF la Curtea de Apel Cluj, după ce Fiscul a considerat că câștigul din achiziția Volksbank, de 1,65 miliarde de lei reprezintă venit taxabil. La cota statutară de 16%, cea de-a doua bancă din piață ar trebui să fie impozitată în plus, astfel, cu circa 264 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea sa“Poziția Băncii este că procesul are cele mai mari șanse de câștig, având în vedere argumentele prezentate. Cu toate acestea, poziția fiscală cu privire la această cauză este una incertă și în cazul în care Banca nu ar avea câștig de cauză în fața instanței, atunci aceasta ar fi obligată să considere câștigul din achiziție drept venit impozabil și să suporte eventualele majorări și penalități, dacă va fi cazul”, se arată în raport.
BT este în poziția de a nu plăti impozit pe profit cel puțin o perioadă, în condițiile în care a preluat, la momentul fuziunii, pierderile de 3,76 miliarde de lei adunate de Volksbank. În aceste condiții, chiar dacă BT raportează profit contabil și distribuie dividende acționarilor, banca mai trebuie să adune profituri de 1,76 miliarde de lei până să acopere pierderea reportată până să ajungă să plătească impozit statului.
Banca din Cluj-Napoca raporta, astfel, o creanță din impozitul amânat de 281 de milioane de lei la jumătatea anului și estimează că va recupera pierderile fiscale și creanța din impozit până în anul 2019. De asemenea, estimează că litigiul va dura între 3 și 5 ani până la o soluție definitivă.
BT a făcut un profit brut de 582 de milioane de lei la șase luni, cu circa 8% peste rezultatul din aceeași perioadă din 2016 și un rezultat net 496 de milioane de lei.
BRD Societe Generale a plătit autorităților fiscale 43,1 milioane de lei în 2016, în urma unui control fiscal, plată pe care banca cu acționariat francez o consideră nedatorată și a trecut-o în bilanț la categoria debitorilor diverși.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF a decis: la ce nivel al prețului sunt repartizați șoferii la un asigurător RCA mai ieftin când primesc oferte scumpe“Suma este in litigiu cu autoritățile și Banca estimează că va câștiga litigiul”, se arată în raport.
Oficialii BRD au refuzat să ofere detalii, la solicitarea Profit.ro, cu privire la acest litigiu.
La nivelul băncii, BRD a înregistrat un profit brut de 886 de milioane de lei la jumătatea anului, de circa două ori mai mare decât rezultatul din iunie 2016. Profitul net este de 750 de milioane de lei.
BCR, BT și BRD (doar băncile) aveau la jumătatea anului active de 167,4 miliarde de lei, reprezentând 42% din sistemul bancar.