Curtea de Apel Bacău a desființat în parte o decizie a Tribunalului Neamț și a hotărât să scutească asigurătorul Uniqa de la plata unor daune morale în valoare de 3,5 milioane de euro către o femeie rămasă paralizată în urma unui accident rutier. Uniqa a fost reprezentată de avocații de la Zamfirescu Racoți&Partners (ZRP), iar decizia poate fi atacată cu recurs.
Cele 3,5 milioane de euro acordate tinerei studente din Piatra Neamț ar fi constituit cea mai mare despăgubire primită vreodată de o victimă a accidentelor rutiere sau de rudele acesteia. Judecătorii au redus considerabil inclusiv suma aferentă despăgubirilor materiale pentru perioada dintre producerea evenimentului și prima decizie a instanței în privința despăgubirilor. Practic, Curtea de Apel Bacău a stabilit că victima va primi doar contravaloarea serviciilor medicale de care trebuie să beneficieze având în vedere starea în care se află.
"…înlătură din dispozitivul sentinței apelate obligația de plată a sumei de 3.500.000 euro daune morale. Obligă pârâtele la plata sumei de 61.693,48 lei despăgubiri materiale pentru perioada ianuarie 2011 - octombrie 2014, în loc de 162.617,48 lei. Obligă pârâtele la plata sumei de 13.126 lei indemnizație lunară reprezentând cheltuieli efectuate lunar pentru tratament de recuperare și însoțitor", a arătat instanța.
Potrivit legii, polița RCA acoperă despăgubiri pentru daunele morale sau vătămări corporale de până la 5 milioane de euro. În România ultimilor ani, din ce în ce mai multe instanțe acordă sume importante victimelor. Practic, nu există societate de asigurări importantă pe piața RCA care să nu aibă cel puțin un proces pe sume de peste un milion de euro. În această privință, campioane sunt Euroins, Astra , Carpatica Asig și Omniasig.
Noua lege RCA va limita drastic plățile pentru vătămări corporale și daune morale
"Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule", arată o propunere de act normativ venită de la firmele de asigurare și sprijinită inclusiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aflat pe masa senatorilor, proiectul are toate șansele să devină lege până la sfârșitul verii.
Formula găsită de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS. Fiecărui tip de vătămare îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poate fii stabilită unitar, indiferent de caz.
Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către judecătorii care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător. Legea RCA, însă, nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție.
Proiectul de lege mai arată că fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În același timp, scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente.
În aceste condiții, la un salariu minim de 1.250 de lei, cât va fi în luna mai, despăgubirea maximă ajunge la 500.000 de lei sau puțin peste 100.000 de euro. Suma este cu mult sub cele atribuite în prezent de instanțele de judecată care, pentru urmașii victimelor din accidente rutiere au acordat, așa cum este și cazul femeii din Piatra Nemț, sume și de peste 1 milion de euro.