Prima medie aferentă polițelor RCA încheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare și autocamioane, pe o perioadă de douăsprezece luni, a rămas în martie aproximativ la același nivel ca în februarie (+1%), în condițiile în care pe segmentul de masă maximă cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone a fost înregistrată chiar o scădere substanțială de 19%, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În cazul autocamioanelor de peste 16 tone, prima medie RCA a scăzut în martie cu 3% față de februarie, până la 8.095 de lei, ajustarea fiind de minus 4% pe segmentul persoane juridice. De asemenea, prima medie pentru autoutilitare cu masa de până la 3,5 tone s-a redus cu 2%.
Potrivit raportărilor transmise de societățile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluției tarifelor RCA instrumentat de ASF, în martie au fost încheiate peste 26.260 de polițe (cu o durată de 12 luni) pentru autoutilitare și autocamioane, cu 67% mai mult decât în iunie 2015, respectiv cu 19% mai mult decât în luna februarie a acestui an.
“Luna martie marchează astfel consolidarea unui fenomen de temperare și, pe anumite segmente, de corecție a majorărilor de prime înregistrate pe fondul reașezării pieței RCA din ultimele luni”, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Noua lege RCA: Polițe în rate pe orice perioadă multiplu de o lună, plățile pentru vătămări din accidente, limitate pe model ADASPentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferentă polițelor pe douăsprezece luni a scăzut în martie cu 41% față de februarie pe segmentul cuprins între 18 și 40 de locuri și având ca deținători persoane fizice, respectiv cu 11% pe segmentul microbuzelor cu până la 18 locuri deținute tot de persoane fizice.
Pe ansamblul categoriei mijloacelor de transport de persoane, prima medie RCA a urcat în martie cu 5% față de februarie, până la 4.848 de lei, pe fondul creșterii cu 5% a tarifelor pentru grupa 18-40 locuri.
De asemenea, au continuat să crească tarifele pentru vehiculele în leasing, cu până 18-19%.
Numărul polițelor din această categorie a urcat cu peste 4% față de iunie 2015, respectiv cu 31% față de februarie 2016.
Dinamica numărului de contracte încheiate atât pentru autoutilitare/autocamioane, cât și pentru vehicule destinate transportului de persoane indică faptul că piața RCA nu este în nici un caz blocată, iar mecanismele de reglare a tarifelor funcționează.
ASF continuă monitorizarea atentă a evoluției primelor RCA, urmărind aplicarea justă a regulilor care guvernează modul de calcul al tarifelor.