Angajatorii care rețin contribuțiile sociale ale angajaților, dar nu le virează la bugetul de stat nu vor mai face închisoare. Asta ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României.
Stopajul la sursă nu mai este infracțiune și va putea fi sancționat doar cu amendă contravențională. Aceasta nu va fi fixă, ci va diferi în funcție de calitatea persoanei – fizică sau juridică – dar și de suma datorată către bugetul de stat.
Curtea Constituțională a desființat, practic, articolul 6 din Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, pe motiv că nu este definită clar noțiunea de taxe și impozite cu reținere la sursă, iar normele legale nu întrunesc condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate.
Parlamentul nu a modificat articolul în cele 45 de zile prevăzute de lege, astfel că el devine nul. Mai mult, nici Guvernul și nici Parlamentul nu au depus puncte de vedere la CCR, doar Parchetul General fiind reprezentat la dezbateri și persoana fizică care a ridicat excepția de neconstituționalitate a articolului de lege care incrimina infracțiunea de stopaj la sursă.
Excepția a fost ridicată de un notar public din Cluj, care era judecat pentru stopaj la sursă la Curtea de Apel Cluj. Instanța a admis excepția și a sesizat CCR pentru a se pronunța. Motivarea Mihaelei Liliana Chiș, pentru ridicarea excepției, a fost aceea că articolul contestat face trimitere, “în cascadă”, la norme juridice inferioare, respective formulare, anexe și instrucțiuni de completare a acestora, care sunt neclare.
Votul judecătorilor CCR nu a fost unanim, iar decizia a fost luată cu opinie separată.