Statul își cere partea pentru deșeurile aruncate în gropile de gunoi: o nouă taxă din 2016

Statul își cere partea pentru deșeurile aruncate în gropile de gunoi: o nouă taxă din 2016
scris 18 aug 2015

România va avea o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar din 2017 aceasta va crește la 120 lei/tonă, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Noua taxă va fi mai mare decât tarifele deja practicate de administratorii gropilor de gunoi.

"Avem Hotărârea de Guvern prin care se va aplica o taxă la groapa de gunoi de 80 RON/tonă de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, din 2017 taxa va crește la 120 RON/tonă. La ora actuală, România nu are taxă de deșeuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi", a declarat ministrul Mediulu.

Urmărește-ne și pe Google News

Grațiela Gavrilescu a precizat că taxa care va fi percepută din 2016 se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi, iar banii obținuți vor merge către Fondul de Mediu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit ministrului, în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune. "Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro, de la 1 ianuarie 2016, și despre aproximativ 25 euro/tonă din 2017", a spus oficialul.

De asemenea, șeful de la Mediu a arătat că scopul României, ca țară, este ca în viitorul cel mai apropiat, respectiv 2020 - 2025, să producă deșeuri zero.

Ministrul Mediului a participat marți la conferința de lansare a proiectului Creșterea capacității Gărzii Naționale de Mediu de a aplica strategia și legislația UE privind deșeurile periculoase și substanțele chimice (GNM-DPSC, în valoare de aproximativ un milion de euro. Proiectul se va derula timp de 12 luni și va fi implementat de Garda Națională de Mediu.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe deseuri
gratiela gavrilescu