Marea Britanie va trebui “să stea la rând” pentru negocierea unui acord comercial cu Statele Unite, după ce va ieși din Uniunea Europeană, după cum avertizat președintele american Barack Obama încă din luna aprilie, a declarat o sursă de la Casa Albă pentru Reuters, scrie news.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Într-o discuție telefonică din cursul zilei de joi, Obama i-a dat asigurări premierului David Cameron că “relația specială” dintre Marea Britanie și Statele Unite va rezista. De asemenea, el l-a numit pe Cameron “un partener și un prieten de încredere” și și-a exprimat regretul că acesta va demisiona, potrivit Casei Albe.
“Poporul Marii Britanii a vorbit și le respectăm decizia. Relația specială dintre Statele Unite și Marea Britanie este rezistentă, iar apartenența Marii Britanii la NATO rămâne o parte vitală a politicii americane externe, de securitate și politice”, a declarat joi liderul de la Casa Albă într-un comunicat.
El a precizat că și relația SUA cu UE, „care a făcut multe pentru a promova stabilitatea, pentru a stimula creșterea economică și a consolida răspândirea valorilor și idealurilor democratice pe continent și în afara sa” este puternică în continuare.
„Marea Britanie și Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite, chiar și când încep să își negocieze relația, pentru a asigura continuarea stabilității, securității și prosperității pentru Europa, Marea Britanie, Irlanda de Nord și întreaga lume”, a adăugat Obama.
Anterior, vicepreședintele american Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite ar fi preferat ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, dar respectă rezultatului referendumului privind Brexit.
"Trebuie să spun că am așteptat un rezultat diferit. Am fi preferat un rezultat diferit (...), dar Statele Unite au o prietenie veche cu Marea Britanie, iar această relație foarte specială va dura”, a afirmat el într-un discurs la Dublin.
În cursul unei vizite din luna aprilie în Marea Britanie, liderul american a pledat împotriva unui eventual Brexit. Inițiativa a fost criticată vehement de cei care se opun rămânerii Londrei în UE.
Administrația SUA se teme că Brexit va provoca panică de durată pe piețele de capital, provocând o criză pentru cel mai important aliat european și subminând statutul financiar al Londrei.
De asemenea, ieșirea Regatului Unit ar putea avea efecte dezastruoase pentru structura UE, iar securitatea ar avea de suferit într-o perioadă în care amenințările teroriste sunt din ce în ce mai aproape să devină realitate, potrivit experților.