Carpatica Asig se luptă în instanță pentru a rămâne cu autorizație și a evita falimentul

Carpatica Asig se luptă în instanță pentru a rămâne cu autorizație și a evita falimentul
scris 18 mai 2017

Carpatica Asig a formulat recurs împotriva hotărârii Curții de Apel prin care i-a fost respinsă cererea ca decizia anterioară de retragere a autorizației și declanșare a falimentului să fie anulată.

Decizia de retragere a autorizației a fost adoptată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în iulie 2016 și a fost argumentată prin deficitul de capital al asigurătorului, calculat la aproximativ 900 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior deciziei din iulie 2016, la începutul anului trecut, ASF a decis, în premieră, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, companie aflată în procedură de redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

“Analizând situația financiară a Carpatica Asig și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecție și pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilității financiare a pieței de asigurări, Consiliul ASF a constatat că sunt întrunite condițiile pentru aplicarea dispozițiilor Legii 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, atât în ceea ce privește susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societății, cât și justificarea aplicării măsurilor de rezoluție din perspectiva interesului public”, se arăta într-un comunicat al ASF remis la 25 ianuarie 2016.

DNA anunță începerea urmăririi penale a RCS & RDS, pentru dare de mită și spălare de bani și a directorului general, pentru spălare de bani CITEȘTE ȘI DNA anunță începerea urmăririi penale a RCS & RDS, pentru dare de mită și spălare de bani și a directorului general, pentru spălare de bani

De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ale cărui atribuții principale au fost supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

În luna februarie a acestui an, Tribunalul Sibiu a admis cererea ASF de deschidere a procedurii de faliment în cazul Carpatica Asig.

Instanța a mai hotărât și dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare al administratorilor sociali ai debitoarei.

Lichidator provizoriu a fost numită societatea Casa de Insolvență Transilvania (CITR), aflată pe lista trimisă de ASF către Tribunalul Sibiu și făcută publică, în premieră, de către Profit.ro.

ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei CITEȘTE ȘI ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei

“Dispune indisponibilizarea acțiunilor societății debitoare deținute de acționarii semnificativi sau de către persoanele care au deținut funcții de conducere la societatea debitoare și interzice înstrăinarea acestor acțiuni fără avizul prealabil al ASF și fără acordul judecătorului-sindic. (…) Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate până deschiderea procedurii la 27 februarie 2017. Fixează termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță la 03 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru verificarea creanțelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului preliminar al creanțelor la 13 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru întocmirea și afișarea tabelului definitiv consolidat al creanțelor la 11 mai 2017”, se arată în decizia Tribunalului Sibiu.

Instanța a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare.

Decizia Tribunalului Sibiu nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

Până la 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig aproape 13.000 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA.

ANCOM: Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depășit pentru prima dată numărul de cartele preplătite active CITEȘTE ȘI ANCOM: Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depășit pentru prima dată numărul de cartele preplătite active

De asemenea, FGA a primit, până la aceeași dată, peste 10.500 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună.

Falimentul Carpatica Asig este al doilea mare faliment din industria asigurărilor, după cel al Astra Asigurări.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu – 5,96%, alături de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.

În 2015, afacerile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei.

Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului 2015.

În ciuda faptului că i-a fost retrasă activitatea, Carpatica Asig avea la finele anului 2016 o cotă de 10,5% din piața asigurărilor RCA, după Euroins - 21%, Asirom - 17,3% și City Insurance - 16,1%.

Piața RCA a depășit anul trecut pragul de 4 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
faliment
autorizatie
instanta
recurs