Tribunalul Sibiu a admis, săptămâna trecută, cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de deschidere a procedurii de faliment în cazul Carpatica Asig. Instanța a mai hotărât și dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare al administratorilor sociali ai debitoarei. Lichidator provizoriu a fost numită societatea Casa de Insolvență Transilvania (CITR), aflată pe lista trimisă de ASF către Tribunalul Sibiu și făcută publică, în premieră, de către Profit.ro.
“Dispune indisponibilizarea acțiunilor societății debitoare deținute de acționarii semnificativi sau de către persoanele care au deținut funcții de conducere la societatea debitoare și interzice înstrăinarea acestor acțiuni fără avizul prealabil al ASF și fără acordul judecătorului-sindic. (…) Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate până deschiderea procedurii la 27 februarie 2017. Fixează termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță la 03 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru verificarea creanțelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afișarea și comunicarea tabelului preliminar al creanțelor la 13 aprilie 2017. Fixează termenul limită pentru întocmirea și afișarea tabelului definitiv consolidat al creanțelor la 11 mai 2017”, se mai arată în decizia Tribunalului Sibiu.
Instanța a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare.
Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.
ASF a declanșat procedura de faliment la Carpatica Asig Sibiu la 27 iulie 2016, când a retras autorizația de funcționare a asigurătorului. Decizia declanșării procedurii de faliment a avut la bază deficitul de capital al companiei, calculat la aproximativ 900 milioane de lei.
Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig pot solicita plata despgubirilor către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului și doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete, conform legislației.
Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
Până la 31 ianuarie, FGA a primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig aproape 13.000 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA.
De asemenea, FGA a primit, până la aceeași dată, peste 10.500 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună.
De la data pronunțării hotărârii deciziei instanței de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Carpatica Asig, respectiv 16 februarie, începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună, conform Legii 213/2015.
CITEȘTE ȘI ANAF primește 4 oferte pentru trimiterea corespondenței către contribuabili. Contractul este estimat la 35,2 milioane de lei în 4 ani
Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig pot depune, atât electronic cât și fizic, la sediul FGA, cereri de plată sau cereri de deschidere dosare de daună. Formularele sunt disponibile și online la adresa http://www.fgaromania.ro/formulare.
Falimentul Carpatica Asig este al doilea mare faliment din industria asigurărilor, după cel al Astra Asigurări.
Societatea sibiană, deținută de Ilie Carabulea, are însă un portofoliu mult mai simplu, dar și mai volatil decât cel al Astra, format aproape exclusive din polițe RCA.
Practic, după cum spune pentru Profit.ro și directorul Fondului de Garantare a Asiguraților, Cristian Roșu, până la finele lunii iulie, cel târziu, nu va mai rămâne valabilă nicio poliță RCA sau CASCO. În acest moment, precizează șeful FGA, mai sunt valabile până în 200.000 de asigurări RCA.
“Cea mai mai mare parte a portofoliului Carpatica Asig era format din RCA, peste 900.000 de polițe. Dintre aestea, majoritatea erau pe șase luni. Aceasta înseamnă că în lunile iunie-iulie expiră cam toate. Acum mai sunt până în 200.000 de polițe RCA valide. Dacă, plata va începe, să zicem, undeva în luna martie, vom mai avea circa 100.000“, ne-a declarat Roșu.
Instituția pe care o conduce a avut un rol important în gestiunea situației Carpatica Asig, fiind administrator în perioada în care Carpatica s-a aflat în rezoluție. FGA va avea un rol semnificativ și de acum înainte, în condițiile în care este instituția care va plăti păgubiții de asigurări ai Carpatica Asig.
FGA a preluat de la Carpatica 27. 720 de dosare de daună și a mai deschis în jur de 3.000, aproape toate în baza unor polițe RCA. Creditorii Carpatica pot depune oricând cereri de despăgubire la Fond, dar vor primi banii abia după ce falimentul societății va fi confirmat definitiv de instanțe.
Anterior deciziei Tribunalului Sibiu, Carpatica Asig a obținut sistarea tuturor executărilor silite, arătând că există posibilitatea ca disponibilitățile sale, care se ridică la peste 120 de milioane de lei, să dispară înainte de începerea efectivă a procedurii de faliment.
Probleme penale
Dacă din punct de vedere al componentei civile, falimentul Carpatica Asig nu se anunță unul dificil de gestionat, așa cum a fost cel al Astra, procedura ar putea fi îngreunată din cauza laturii penale. Acționarul majoritar Ilie Carabulea, foști directori și președinți ai Carpatica Asig, dar și firma în sine, sunt implicați în mai multe procese penale.
Numitorul comun al acestor procese sunt acuzațiile de încercări repetate de a evita intrarea în faliment a Carpatica Asig. Aceste demersuri ar fi presupus intervenții pe lângă oficiali ai ASF sau CSA , dar și cosmetizarea cifrelor Carpatica, mai ales în ceea ce privește rezervele și contractele de reasigurare, după cum au arătat procurorii.
De altfel, falimentul Carpatica Asig a fost și suspendat pentru două luni, la cererea DNA.
Consiliul ASF a decis, pe 26 iulie 2016, ridicarea licenței Carpatica Asig și formularea unei cereri de faliment pe numele societății. Anterior, firma fusese jumătate de an în rezoluție și mai bine de doi ani sub plan de redresare financiară.
Carpatica Asig a pierdut orice șansă de salvare după ce singurul investitor interesat a fost respins de către ASF pentru că nu a putut demonstra că are capacitatea financiară pentru a redresa Carpatica Asig.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu – 5,96%, alături de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.
În 2015, afacerile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei.
Compania gestiona la finele anului 2015 un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014.
Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului 2015.