Dascăl Insolvency, societatea lui Cătălin Dascăl, fost administrator judiciar al clubului Dinamo București, căruia procurorii i-au cerut recent acte legate de procedura insolvenței societății, este unul dintre numele acceptate de Consiliul ASF ca propunere pentru poziția de lichidator al Carpatica Asig. Alături de Dascăl mai merg în fața Tribunalului Sibiu, care se va ocupa de procesul de faliment, și CITR, una dintre cele mai mari societăți specializate în insolvențe, dar și RTZ&Partners, prin două dintre filialele sale: București și Alba.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Reprezentanții ASF au declarat pentru Profit.ro că a fost propusă o listă cu mai multe nume. "Am trimis instanței o listă de patru nume, din care aceasta urmează să aleagă pe cineva. Dar, până când documentul nu ajunge la instanță, nu putem să facem publică nicio informație. Probabil că la începutul săptămânii viitoare o să fie public", au spus cei de la Autoritate.
Mai multe surse apropiate situației, au arătat, însă, pentru Profit.ro, că membrii Consiliul ASF au avut în față la ultima ședință numele arătate mai sus (numărate ca 4) și că aceștia au decis să meargă cu toate cele patru către judecători.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITR a mai încercat să intre și în falimentul Astra Asigurări, acolo unde Dascăl Insolvency a ajuns pe lista scurtă cu propunerile către judecători, alături de KPMG Restructuring. Dascăl Insolvency nu a fost selectat până la urmă.
CITR a contestat la început alegerile ASF și ale judecătorului sindic, însă a făcut-o mai degrabă informal, refuzând inclusiv să formuleze o contestație oficială, deși judecătorul le-a propus această soluție.
CITR, fost partener al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, este una dintre cele mai mari societăți specializate în insolvență în România. În prezent, este implicată în peste 370 de proceduri. Societatea este specializată mai ales în redresări, fiind una dintre cele mai de succes din acest punct de vedere.
Printre insolvențele gestionate de CITR și încheiate cu redresarea firmelor se numără Flanco, Mondex, Leonardo, Astra Vagoane sau Diverta.
Lui Cătălin Dascăl i-au fost cerute acum de procurorii de pe lângă parchetul Curții de Apel București documente în legătură cu insolvența clubului Dinamo București, al cărui administrator judiciar a fost.
Potrivit lui Dascăl, citat de News.ro, acțiunea procurorilor a fost înainte de perchezițiile efectuate astăzi la alte două societăți implicate în insolvența Dinamo, anume Zamfirescu Racoți and Partners (casa de avocatură) și ZRP Insolvency. Procurorii suspectează că, în cadrul procedurii de insolvență, ar fi fost “ascunse” active de circa 18 milioane de lei, fapt care a adus prejudicii creditorilor.
ZRP a precizat că actele efectuate de organele de urmarire penală nu au vizat nici societatea de avocați ( ZRP) și nici pe vreunul dintre avocații acesteia.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bulgarii care vor să vândă RCA în România mai fac un pas important. Autoritatea financiară din Bulgaria confirmă, oficial, solvabilitatea DallBoggRTZ&Partners este un nume cunoscut în lumea insolvențelor, dar mai puțin mediatizat decât concurenții săi din falimentul Carpatica Asig. Pe portalul societății nu sunt detalii în ceea ce privește portofoliul administrat, însă RTZ este lichidatorul desemnat în falimentul Forte Asigurări.
Ce a rămas de lichidat
Falimentul Carpatica Asig este al doilea mare faliment din industria asigurărilor, după cel al Astra Asigurări.
Societatea sibiană, deținută de Ilie Carabulea, are însă un portofoliu mult mai simplu, dar și mai volatil decât cel al Astra, format aproape exclusive din polițe RCA.
Practic, după cum spune pentru Profit.ro și directorul Fondului de Garantare a Asiguraților, Cristian Roșu, până la finele lunii iulie, cel târziu, nu va mai rămâne valabilă nicio poliță RCA sau CASCO. În acest moment, precizează șeful FGA, mai sunt valabile până în 200.000 de asigurări RCA.
“Cea mai mai mare parte a portofoliului Carpatica Asig era format din RCA, peste 900.000 de polițe. Dintre aestea, majoritatea erau pe șase luni. Aceasta înseamnă că în lunile iunie-iulie expiră cam toate. Acum mai sunt până în 200.000 de polițe RCA valide. Dacă, plata va începe, să zicem, undeva în luna martie, vom mai avea circa 100.000“, ne-a declarat Roșu.
Instituția pe care o conduce a avut un rol important în gestiunea situației Carpatica Asig, fiind administrator în perioada în care Carpatica s-a aflat în rezoluție. FGA va avea un rol semnificativ și de acum înainte, în condițiile în care este instituția care va plăti păgubiții de asigurări ai Carpatica Asig.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV KPMG scoate la vânzare rămășițele Astra Asigurări. Posibilii cumpărători sunt și creditori. BCR și Raiffeisen au un rol importantFGA a preluat de la Carpatica 27. 720 de dosare de daună, aproape toate în baza unor polițe RCA. Creditorii Carpatica pot depune oricând cereri de despăgubire la Fond, dar vor primi banii abia după ce falimentul societății va fi confirmat definitiv de instanțe.
Deocamdată, un prim termen în care va fi discutat, pe fond, falimentul Carpatica Asig este 16 februarie, săptămâna viitoare, la Tribunalul Sibiu.
Cu această ocazie va fi prezentată judecătorului și lista practicienilor stabiliți de ASF. Este foarte posibil, spun juriștii consultați de Profit.ro, ca judecătorul sindic să dea o decizie în ceea ce privește deschiderea procedurii de faliment chiar cu ocazia acestui prim termen sau cel mult la un termen viitor.
Anterior, Carpatica Asig a obținut sistarea tuturor executărilor silite, arătând că există posibilitatea ca disponibilitățile sale, care se ridică la peste 120 de milioane de lei, să dispară înainte de începerea efectivă a procedurii de faliment.
Probleme penale
Dacă din punct de vedere al componentei civile, falimentul Carpatica Asig nu se anunță unul dificil de gestionat, așa cum a fost cel al Astra, procedura ar putea fi îngreunată din cauza laturii penale. Acționarul majoritar Ilie Carabulea, foști directori și președinți ai Carpatica Asig, dar și firma în sine, sunt implicați în mai multe procese penale.
Numitorul comun al acestor procese sunt acuzațiile de încercări repetate de a evita intrarea în faliment a Carpatica Asig. Aceste demersuri ar fi presupus intervenții pe lângă oficiali ai ASF sau CSA , dar și cosmetizarea cifrelor Carpatica, mai ales în ceea ce privește rezervele și contractele de reasigurare, după cum au arătat procurorii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul Legii prevenției pregătite pentru firme De altfel, falimentul Carpatica Asig a fost și suspendat pentru două luni, la cererea DNA.
Consiliul ASF a decis, pe 26 iulie 2016, ridicarea licenței Carpatica Asig și formularea unei cereri de faliment pe numele societății. Anterior, firma fusese jumătate de an în rezoluție și mai bine de doi ani sub plan de redresare financiară.
Carpatica Asig a pierdut orice șansă de salvare după ce singurul investitor interesat a fost respins de către ASF pentru că nu a putut demonstra că are capacitatea financiară pentru a redresa Carpatica Asig.
Ca și în cazul Astra, Consiliul ASF a decis doar ridicarea licenței Carpatica Asig și formularea unei cereri de faliment către o instanță, probabil Tribunalul Sibiu, având în vedere că acolo este înregistrată compania. Starea de faliment va fi confirmată abia după ce Tribunalul și instanța de apel vor constata insolvența.
Ulterior, Fondul de Garantare a Asiguraților va demara procedurile de despăgubire. În cazul Carpatica Asig va fi vorba aproape exclusiv de șoferi loviți de clienți cu RCA la Carpatica, în condițiile în care polița auto obligatorie reprezintă peste 93% din portofoliul societății. Păgubiții, considerați creditori de asigurare, va trebui să depună cereri de despăgubire la FGA. Cererea va fi analizată de o comisie de specialitate. Păgubiții vor primii maximum 100.000 de euro.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,27% și Transcar Sibiu – 6,65%, și de Corneliu Tănase - 0,08%, potrivit datelor companiei.
În 2015, subscrierile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei. Compania gestiona la finele anului trecut un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014. Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.