Canada se pregătește să liberalizeze vizele pentru români pentru a deschide calea acordului de liber schimb cu UE

Canada se pregătește să liberalizeze vizele pentru români pentru a deschide calea acordului de liber schimb cu UE
scris 6 iul 2016

Ministrul canadian al Imigrației John McCallum vine sâmbătă la Bruxelles cu scopul de a soluționa vechea dispută pe tema liberalizării vizelor cu România și Bulgaria, înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a Comisiei Europene (CE) dedicată reciprocității în acest domeniu și pentru a deschide, astfel, calea către ratificarea unui acord de liber-schimb (CETA) între Uniunea Europeană și Canada, relatează CBC News.

Profit.ro a anunțat în premieră, în urmă cu o lună, că autoritățile din Canada trimit o misiune tehnică pentru a evalua situația ridicării vizelor pentru cetățenii români.

Urmărește-ne și pe Google News

Ottawa se vede nevoită să acționeze. după stabilirea în octombrie a semnării Acordului Economic și Comerical Cuprinzător (CETA) cu UE. Altfel ea riscă un vot de veto din partea Bucureștiului și Sofiei, nemulțumite de faptul că românii și bulgarii sunt tratați ca cetățeni europeni de mâna a doua, comentează postul, scrie News.ro.

Canada și Statele Unite au primit în aprilie trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE de reciprocitate în privința liberalizării vizelor. Este necesar ca cele două țări, ai căror cetățenii nu au nevoie de vize UE, să liberalizeze vizele pentru toți cetățenii Uniunii.

Canada le cere în prezent să obțină vize turistice cetățenilor României și Bulgariei, în timp ce Statele Unite cer vize cetățenilor din cinci state membre ale blocului european.

Comisia Europeană urmează să se întâlnească pe 13 iulie să analizeze dacă să impună vize canadienilor și americanilor.

Biroul lui McCallum a confirmat pentru CBC News că ministrul va participa, între 10 și 12 iulie, la Bruxelles, la reuniuni în vederea susținerii adoptării CETA și pentru a "reitera poziția Canadei cu privire la mecanismul reciprocității".

Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare

Însă "nu sunt prevăzute evenimente sau anunțuri în timpul vizitei", a declarat Félix Corriveau, un purtător de cuvânt, pentru CBC News.

Este neclar dacă UE își va pune în aplicare amenințarea, având în vedere eventualele consecințe economice, comentează postul canadian.

"Ofensarea unor aliați politici din America de Nord nu ar fi înțeleaptă, în contextul în care Europa este deja afectată de ieșirea Regatului Unit din Uniune", comentează CBC News.

Însă chiar dacă cetățenii canadieni nu vor avea nevoie de viză pentru a vizita Parisul, riscul la adresa acordului comercial cu Canada este real, adaugă postul.

Decizia Comisiei Europene de marți de a propune CETA ca acord "mixt" presupune o aprobare prin consens la nivelul Consiliului European a acordului comerical.

În cazul în care vreuna dintre țări refuză să îl semneze, semnarea în octombrie poate cădea sau să fie amânată.

România nu a ezitat să-și lege susținerea față de CETA de voința Canadei de a ridica obligativitatea vizelor canadiene pentru români.

Ministrul canadian pentru Comerț internațional Chrystia Freeland s-a declarat încrezătoare în soluționarea problemei vizelor, pentru evitarea unui vot de veto al României.

Premierul român Dacian Ciolos a efectuat o vizită la Ottawa pe 15 iunie și a discutat timp de o jumătate de oră problema vizelor cu premierul canadian Justin Trudeau, potrivit CBC News.

Cei doi par să se înțeleagă, potrivit unor surse citate de post, iar Trudeau pare că a acceptat "realitatea politică evidentă" a legării liberalizării vizelor de problemele comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
viza canada
vize romani canada