Uniunea Europeană (UE) ar trebui ”să nu-și târască picioarele” în negocierea Brexitului, a declarat o sursă din cadrul Guvernului britanic înaintea lansării unei noi runde de discuții la Bruxelles, relatează AFP, citată de News.ro.
”Cele două părți trebuie să fie flexibile și să vrea să ajungă la un compromis atunci când este vorba despre rezolvarea dezacordurilor asupra anumitor subiecte”, a declarat această sursă.
”Așa cum UE a spus ea însăși, timpul trece, deci niciuna dintre cele două părți nu ar trebui să-și târască picioarele”, a adăugat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul britanic al Brexitului a îndemnat la rândul său, într-un comunicat, Comisia Europeană (CE) să fie ”mai suplă”.
Britanicii doresc să discute încă de pe acum despre contururile viitoarelor acorduri comerciale între Uniune și Rgatul Unit.
Însă Cei 27 spun că ei vor accepta să vorbească despre acest lucru cu condiția să se înregistreze ”progrese suficiente” în trei domenii prioritare în ochii Uniunii, și anume soarta cetățenilor europeni din Regatul Unit, factura ieșirii și viitorul frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Iranda de Nord.
”Conversațiile cu privire la ieșirea noastră și parteneriatul strâns pe care-l vrem noi în viitor cu UE sunt două subiecte intrinsec legate”, în opinia ministerul britanic.
Pozițiile Londrei nu au ”substanță” în negocierea Brexitului, au deplâns vineri oficiali de rang înalt din UE.
”Dacă vă uitați unde ne aflăm și unde ar trebui să fim (...) există o mare prăpastie”, a declarat în fața presei un oficial european de rang înalt, care a dorit să nu-i fie dezvăluită identitatea.
El a apreciat că ”este puțin probabil ca noi să facem progrese semnificative pentru a acoperi această prăpastie” săptămâna viitoare.
Ministerul britanic scrie că negocierile între David Davis, ministrul britanic al Brexitului, și Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, vor începe luni și vor continua până joi.
Data precisă a începutului negocierilor nu era încă sigură, deoarece luni este o zi liberă în Regatul Unit.
Londra susține că a dat dovadă de o ”abordare pragmatică” într-o serie de documente de poziție, în ultimele săptămâni, cu privire la relațiile comerciale, frontiera irlandeză sau mecanisme de rezolvare a contenciosului post-Brexit.
Însă funcționarii europeni s-au arătat foarte crtici față de aceste poziții.
Potrivit sursei din cadrul Guvernul britanic, discuțiile de săptămâna viitoare vor fi în mod esențial tehnice și urmează să fie o ”trambulină a unor discuții mai substanțiale în septembrie”.