BNR: Incertitudinile evoluției inflației vin din factori interni, dar și din evoluția politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune

BNR: Incertitudinile evoluției inflației vin din factori interni, dar și din evoluția politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune
scris 3 oct 2018

BNR a menținut astăzi dobânda cheie la 2,5%, în linie cu așteptările pieței. Banca centrală notează printre riscurile la adresa evoluției inflației factori interni, precum evoluția prețurilor administrate, piața muncii și politica fiscală, dar și factori externi, precum politica Băncii Centrale Europene, care n-a început încă să crească dobânda, și politica băncilor centrale din regiune, potrivit comunicatului de presă de după ședința Consiliului de Administrație, pe care îl redăm mai jos.

Rata anuală a inflației IPC a evoluat pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III în linie cu așteptările. Aceasta a coborât  în luna iulie la 4,56 la sută, de la 5,4 la sută în luna precedentă, și a ajuns apoi la 5,06 la sută în august. Evoluția față de iunie s-a datorat acțiunii factorilor pe partea ofertei și unor efecte de bază, principalele influențe fiind atribuibile încetinirii ritmului de creștere a prețurilor administrate și a prețului combustibililor. În sens opus a acționat accelerarea creșterii în termeni anuali a prețurilor legumelor și fructelor.

Urmărește-ne și pe Google News

Rata anuală  a inflației CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă ușor, până la 2,8 la sută în luna august, după ce în luna iulie a stagnat la nivelul de 2,9 la sută. Descreșterea a continuat să fie indusă de segmentul produselor alimentare procesate și de cel al serviciilor, în principal sub influența dinamicii prețurilor internaționale ale unor produse agroalimentare și a evoluției cursului de schimb al leului în raport cu euro.

ULTIMA ORĂ PSD nu și-a putut impune la votul final amendamentele la Legea offshore. Proiectul a fost retrimis la comisii pentru noi dezbateri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PSD nu și-a putut impune la votul final amendamentele la Legea offshore. Proiectul a fost retrimis la comisii pentru noi dezbateri

Rata medie anuală a inflației IPC a ajuns la 3,9 la sută în luna iulie și 4,2 la sută în luna august, de la 3,6 la sută în luna iunie; calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, rata medie anuală s-a situat la 3,2 la sută în iulie și 3,5 la sută în august, de la 2,9 la sută în luna iunie.

Datele provizorii arată o ușoară reaccelerare în termeni anuali a creșterii economice în trimestrul II 2018, la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul anterior. Consumul gospodăriilor populației a continuat să fie principalul determinant al creșterii PIB, secondat la mică distanță de variația stocurilor, iar aportul formării brute de capital fix a redevenit negativ. Contribuția exportului net la avansul PIB a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătățit ușor comparativ cu trimestrul precedent, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creștere a importurilor în raport cu cea a exporturilor.

Cele mai recente date statistice arată o accelerare a creșterii anuale a producției industriale în iulie comparativ cu lunile anterioare, localizată în principal la nivelul industriei prelucrătoare, iar activitatea din comerț și servicii și‑a menținut dinamica robustă. Lucrările din construcții au continuat să scadă în termeni anuali, îndeosebi pe seama segmentului construcțiilor rezidențiale.

Ritmul anual de creștere a costurilor unitare cu forța de muncă pe ansamblul economiei s-a temperat ușor în trimestrul II, rămânând totuși la un nivel ridicat. În același timp, variația anuală a costurilor salariale unitare din industrie a continuat să se mărească în trimestrul II, dar a scăzut în luna iulie, pe fondul redresării dinamicii anuale a productivității muncii.

Cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare și-au restrâns gradual ecartul pozitiv față de rata dobânzii de politică monetară pe parcursul ultimelor două luni. Cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil. 

FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

Creditul acordat sectorului privat a continuat să crească susținut în lunile iulie și august, cu 6,6 la sută, iar ponderea în total a componentei în lei a ajuns la 65,3 la sută (de la un minim de 35,6 la sută în mai 2012). La rândul ei, ponderea creditului acordat populației a atins în luna august un nou maxim istoric, de 53,2 la sută din total.

Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației spre limita superioară a intervalului țintei de inflație la finalul anului curent, în linie cu prognoza pe termen mediu din august 2018.

Incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației au ca principale surse evoluția prețurilor unor produse alimentare, a prețurilor administrate (gaze și energie electrică) și a prețului combustibililor , precum și condițiile de pe piața muncii și conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creșterii economice globale în contextul tendințelor protecționiste, perspectivele economiei și a inflației în zona euro și în UE și, implicit, conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune.

Pe baza datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administrație al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile și în condițiile prezervării stabilității financiare. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.

Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 10 octombrie 2018, la ora 15:00.

Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 noiembrie 2018, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
inflatie