Biden insistă într-o scrisoare adresată democraților și într-un interviu în direct că rămâne în cursa pentru Casa Albă. Ce argumente aduce pentru a recâștiga încrederea partidului și alegătorilor

Biden insistă într-o scrisoare adresată democraților și într-un interviu în direct că rămâne în cursa pentru Casa Albă. Ce argumente aduce pentru a recâștiga încrederea partidului și alegătorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Joe Biden s-a dezlănțuit împotriva celor care îl critică pentru prestația sa dezastruoasă de la dezbaterea cu Donald Trump, spunându-le democraților, într-o scrisoare deschisă, și americanilor, într-un interviu în direct la TV, că rămâne în cursa prezidențială - respingând astfel apelurile tot mai numeroase de a recunoaște că, la 81 de ani, este prea bătrân și ineficient pentru a-l învinge pe fostul președinte și ar trebui să renunțe în favoarea unui candidat mai tânăr, relatează The Guardian.

Președintele a atacat "elitele din partid" într-un interviu telefonic în direct în emisiunea Morning Joe de la MSNBC, afirmând că acestea se află în spatele apelurilor pentru ca el să renunțe. El a adăugat: "Dacă vreunul dintre aceștia nu crede că ar trebui să candidez, să candideze împotriva mea. Dați-i drumul. Anunțați-vă pentru președinte - provocați-mă la Convenție!" - a spus el, referindu-se la convenția democrată ce ar urma să-i oficializeze candidatura în august, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Angajații Microsoft din China nu mai au voie să folosească telefoane cu Android CITEȘTE ȘI Angajații Microsoft din China nu mai au voie să folosească telefoane cu Android
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Sunt aici din două motive, amice. În primul rând, pentru a reconstrui economia pentru oamenii din clasa de mijloc care muncesc din greu, pentru a da tuturor o șansă. Este o șansă directă. Toată lumea primește o șansă corectă. Și doi, oamenii vorbesc mereu despre cum nu am eu sprijin larg. E, hai, lăsați-mă. Veniți cu mine și priviți", a spus președintele american la MSNBC.

Referindu-se la ceea ce a spus că este un program de campanie solicitant pe care îl are chiar înaintea găzduirii summitului NATO din această săptămână, președintele a insistat: "Publicul american nu se va îndepărta de mine".

Îngrijorările cu privire la forma fizică a lui Biden l-au urmărit pe tot parcursul mandatului său, dar au explodat la sfârșitul lunii trecute, după prima din cele două dezbateri programate cu Donald Trump. Pe scena din Atlanta, la 27 iunie, Biden a părut ezitant, confuz și într-o formă fizică șubredă, probleme pe care asistenții lui le-au pus pe seama unei răceli și a consecințelor decalajului orar, după ce președintele fusese în Europa de două ori în decurs de mai puțin de două săptămâni.

În comparație, Trump a debitat minciuni practic necontrolate de adversarul său sau de moderatorii CNN care lucrau după reguli ce excludeau verificarea instantanee a faptelor. Rezultatul a fost un dezastru pentru Biden, o creștere în sondaje pentru Trump și panică în rândul democraților.

Până luni, nouă democrați din Camera Reprezentanților au cerut ca Biden să demisioneze. Chiar reprezentanții Jerry Nadler din New York și Adam Smith din Washington s-au numărat printre cei care i-au cerut să plece. O mișcare către un apel similar și în Senat nu ar fi produs niciun rezultat.

Biden a insistat la MSNBC că prestația sa slabă la dezbatere a fost cauzată de probleme de sănătate. "Mă simțeam atât de rău înainte de dezbatere", a spus el. "M-au testat, s-au gândit că poate aveam Covid, că poate era ceva în neregulă, o infecție sau ceva. M-au testat, mi-au făcut acele teste. Am fost curat. Așa că, am avut o noapte proastă", a repetat el ceea ce a spus cu câteva zile mai înainte și într-un interviu pentru ABC News.

TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră CITEȘTE ȘI TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră

Referindu-se la aparițiile publice de la dezbatere, Biden a spus că acestea au arătat că este într-o stare de sănătate bună și că se întâlnește cu alegătorii mai mult decât Trump, care a avut un program mai puțin solicitant.

"Fac un test neurologic în fiecare zi stând în spatele biroului și luând decizii", a spus Biden la MSNBC. "Tu știi asta, ei știu asta. Nu fac rău ceea ce fac", a punctat președintele.

CE LE-A SCRIS BIDEN DEMOCRAȚILOR

În ceea ce privește șcrisoarea deschisă a lui Biden către democrații care se întorc la Washington după vacanța de 4 iulie, aceasta a fost publicată chiar înainte ca președintele să vorbească la MSNBC.

În scrisoare, președintele a declarat că este "ferm angajat să rămână în această cursă, să o ducă până la capăt și să îl învingă pe Donald Trump".

De asemenea, el a susținut că, în "conversațiile ample cu conducerea partidului, cu oficialii aleși, cu membrii de rând și cu cei mai importanți alegători democrați, pe care le-a avut în ultimele 10 zile, a auzit preocupările oamenilor - temerile și îngrijorările lor de bună-credință cu privire la miza acestor alegeri. Nu sunt orb la acestea", dă asigurări Biden. "Credeți-mă, cunosc mai bine decât oricine responsabilitatea și povara pe care le poartă candidatul partidului nostru. Am purtat-o în 2020, când soarta națiunii noastre era în joc", le spune președintele membrilor partidului său.

Biden l-a învins pe Trump în 2020, iar în ziua învestirii avea 78 de ani - adică era la fel de bătrân ca Trump acum, dar totuși a intrat în istorie ca cel mai în vârstă american care a depus vreodată jurământul de președinte.

Atât la MSNBC, cât și în scrisoarea sa deschisă, Biden a încercat să se concentreze asupra lui Trump.

"Nu aș fi candidat din nou dacă nu aș fi absolut convins că sunt cea mai bună persoană pentru a-l învinge pe Donald Trump", a scris el.

Deja târziu pentru un an electoral, nu este clar ce mecanism al Partidului Democrat ar putea fi folosit pentru înlocuirea lui Biden, fie dacă ar fi vorba de vicepreședintele său, Kamala Harris, fie de unul dintre mai mulți guvernatori de stat. Cei mai probabili candidați pentru înlocuirea lui Joe Biden sunt Kamala Harris, Gavin Newsom, JB Pritzker, Gretchen Whitmer, Sherrod Brown și Dean Phillips.

În scrisoarea sa, Biden a subliniat victoria sa ușoară în alegerile primare împotriva lui Dean Phillips, un reprezentant din Minnesota care a făcut campanie pe tema vârstei lui Biden. Președintele s-a referit, de asemenea, la independentul Robert F Kennedy Jr, care amenință să ia voturi în statele unde cursa este strânsă. "Acum spunem pur și simplu că acest proces nu a contat?" întreabă Biden. "Că alegătorii nu au un cuvânt de spus? Refuz să fac asta. Simt o obligație profundă față de credința și încrederea pe care alegătorii Partidului Democrat mi le-au acordat pentru a candida în acest an. A fost decizia lor. Nu presa, nu experții, nu marii donatori, nu orice grup de persoane selectate, indiferent cât de bine intenționate ar fi. Alegătorii - și numai ei - decid candidatul. Cum putem susține democrația în națiunea noastră dacă o ignorăm în propriul nostru partid? Eu nu pot face asta. Nu voi face asta", punctează preeșdintele.

Biden susține că nu are "nicio îndoială" că îl va învinge pe Trump, subliniind realizările sale în funcție. De asemenea, el a declarat că, într-un al doilea mandat, cu un Congres controlat de democrați, va restabili dreptul la avort prin consacrarea acestuia în lege, aducând în același timp "o reformă reală a Curții Supreme" - o declarație ambițioasă, având în vedere o hartă a Senatului foarte favorabilă republicanilor.

În cele din urmă, Biden arată în scrisoare că "susține democrația americană". El invocă atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, comis de susținători ai lui Trump, afirmând că predecesorul său de la Casa Albă "a dovedit că nu este potrivit să dețină vreodată funcția de președinte. Nu-i putem permite niciodată să se mai apropie de această funcție. Și nu o vom face niciodată. Mai avem 42 de zile până la convenția democrată și 119 zile până la alegerile generale. Orice slăbire a hotărârii sau lipsă de claritate cu privire la sarcina care ne așteaptă nu face decât să-l ajute pe Trump și să ne facă rău. Este timpul să ne unim, să mergem înainte ca un partid unit și să-l învingem pe Donald Trump", avertizează Joe Biden.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
sua
alegeri