Banpost, bancă achiziționată recent de Banca Transilvania, va contesta decizia ANPC de sancționare și restituire către debitori a dobânzilor plătite de aceștia în cazul creditelor cesionate către o firmă cu răspundere limitată din Olanda. Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT nu este afectată de deciziile recente ale ANPC, iar contractul semnat între BT și grupul elen Eurobank conține clauze detaliate și precise pentru astfel de posibile situații, arată banca într-un răspuns acordat la solicitarea Profit.ro.
Aminitim că ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei și a dispus restituirea dobânzilor și penalităților plătite de clienții a căror contracte au fost cesionate începând cu 2008 către firma olandeză EFG New Europe Funding II, pentru că această societate nu ar fi fost autorizată să perceapă dobânzi și le-ar fi încasat astfel necuvenit. Circa 63.000 de credite aferente persoanelor fizice în cuantum de peste 675 de milioane de euro au fost externalizate, iar firma olandeză a încasat dobânzi de circa 300 de milioane de euro în perioada 2008-2015. Contractele au fost cesionate din nou în luna martie 2018 în Grecia, către Eurobank, înainte ca Banca Transilvania să preia pachetul de acțiuni al Bancpost.
Redăm mai jos răspunsul Bancpost/BT în această speță.
"Bancpost a luat nota de opinia ANPC și va discuta cu autoritatea pentru a înțelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.
În orice situație însă, obligația de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reținută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanța va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele.
Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacției de cumpărare a Bancpost de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător și gestionat de către acționarii anteriori (societățile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condițiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacției.
Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării).
Contractul semnat între BT și Eurobank pentru achiziționarea Bancpost acoperă un perimetru și un portofoliu precis și conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus.
Având în vedere că Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o instituție listată, BT va continua să respecte standardele de transparență în relația cu investitorii săi și reamintim faptul că declarații vădit false sau zvonuri din partea unor diverși lideri de opinie pot cădea sub incidența legislației privind abuzul de piață și ar putea fi investigate de către autoritățile de supraveghere".