Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor confirmă oficial că a sancționat Bancpost și a dispus restituirea dobânzilor plătite de consumatori, aferente creditelor cesionate către un SRL din Olanda, informație publicată în premieră de Profit.ro și anunță că a informat și alte autorități publice privind posibile ilegalități.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat Bancpost și a dispus returnarea către clienții cu contracte cesionate către un SRL din Olanda, EFG New Europe Funding II, începând cu 2008 a tuturor dobânzilor plătite în ultimii 10 ani, după cum Profit.ro a scris în această dimineață. Numărul creditelor cesionate este de circa 63.000, iar dobânzile încasate de-a lungul anilor depășesc 300 de milioane de euro. Profit.ro a prezentat miercuri sancțiunea aplicată de CJPC Constanța, măsura fiind extinsă acum la nivelul tuturor clienților Bancpost cesionați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANPC a confirmat informațiile publicate de Profit.ro într-un comunicat de presă, pe care îl reluăm mai jos.
„La data de 06.08.2018 ANPC a sancționat contravențional Bancpost S.A. cu amendă în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2). Astfel a fost aplicată măsură complementară “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalități calculate și reținute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuală ERB New Europe Funding II B.V.)”
În urmă acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuală ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. În consecință, având în vedere faptul că, față de debitorii cedați nu au fost îndeplinite formalitățile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanță, instituția de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuală pasivă și nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului față de debitorii cedați. Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, instituție de credit autorizată, dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreagă perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018.
Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României”.