Autoritatea Electorală Permanentă: 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral

Autoritatea Electorală Permanentă: 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral
scris 14 sep 2018

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat vineri că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral, datele fiind transmise în contextul în care în 7 octombrie ar urma să aibă loc referendumul privind redefinirea familiei în Constituție.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral în luna decembrie 2016 era de 18.881.604, cu 35.891 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia la data de 31 august 2018 figurau în Registrul electoral 18.917.485 de alegători români, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În intervalul menționat s-au efectuat de către primari operațiuni curente în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia, au avut loc importuri de date de la Direcția Generală de Pașapoarte, precum și înscrieri în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicărilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, a cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani, precizzează AEP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încă un mare jucător de fotbal are probleme cu Fiscul spaniol: vicecampionul mondial Luka Modrici CITEȘTE ȘI Încă un mare jucător de fotbal are probleme cu Fiscul spaniol: vicecampionul mondial Luka Modrici

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară, iar persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marți, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" și șapte abțineri, proiectul legislativ care își propune revizuirea articolului 48 din Constituție, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent.

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituție va avea loc în 7 octombrie, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Surse politice au declarat pentru G4Media că PSD vrea două zile de vot pentru referendumul de modificare a Costituției pe tema familiei tradiționale, iar Guvernul ar urma să adopte marți OUG în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat și un referendum pentru schimbarea denumirii județului Olt.

Pentru ca referendumul să se desfășoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede că ziua scrutinului este duminica. De asemenea, după aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie să adopte și hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului”.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituției s-a desfășurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezență pentru validarea acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
autoritatea electorala permanenta
registru electoral