Asirom și-a propus revenirea pe profit în 2015, dar a închis pe pierderi de 50 mil. lei

Asirom și-a propus revenirea pe profit în 2015, dar a închis pe pierderi de 50 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 apr 2016

Asirom VIG, al patrulea asigurător în 2015, și-a propus pentru anul trecut revenirea pe profit și subscrieri de 633 milioane de lei, dar cifrele finale aprobate de acționari arată că societatea a consemnat o pierdere brută de 50,5 milioane de lei, de la 29,4 milioane de lei în 2014, în timp ce veniturile din prime au crescut cu 29%, la 740,6 millioane de lei.

În aprilie 2015, acționarii Asirom VIG au aprobat pentru anul trecut obținerea unui profit brut de 18,8 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

“Pierderea din anul 2015 a fost provocată de creșterea rezervelor tehnice și reducerea dobânzilor încasate, care au dus la diminuarea venitului financiar al companiei”, a declarat pentru Profit.ro vicepreședintele Asirom VIG, Daniela Meghea.

Analiza datelor companiei, consultate de Profit.ro, arată că rezultatul negativ din 2015 a fost efectul intrării pe pierderi pe segmentul asigurărilor de viață, pentru prima oară în ultimii ani. Astfel, de la un profit brut de 11,4 milioane de lei în 2014, polițele de viață au generat Asirom anul trecut un minus de 3,9 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI Instanța amendează RCS&RDS și obligă operatorul să elimine din contracte clauzele abuzive

Trecerea pe pierdere pe segmentul de asigurărilor de viață a fost provocată de reducerea veniturilor din plasamente, care au scăzut de la 24,3 la 11,7 milioane de lei, în contextul în care sumele plătite ca indemnizații au rămas la un nivel similar anului 2014, la 61,1 milioane de lei.

La subscrieri, polițele de viață au avansat cu 5,3%, la 102,95 milioane de lei.

De asemenea, performanța investițională a Asirom a coborât anul trecut de la 31,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. Investițiile asigurătorului au vizat, în totalitate, societăți afiliate.

Pe segmentul asigurărilor generale, comisioanele și participațiile la beneficii încasate de Asirom din contractele de reasigurare s-au înjumătățit, de la 53 milioane la 26 milioane de lei, situație care a condus, pe fondul creșterii cheltuielilor operaționale, la o pierdere de 46,7 milioane de lei, de la 40,3 milioane de lei în 2014.

Rezultatul negativ a fost influențat și de majorarea daunelor, al căror ritm de creștere a fost superior subscrierilor. Astfel, despăgubirile au avansat cu 37,3%, la 173,3 milioane de lei, în timp ce subscrierile pe segmentul asigurărilor generale au înregistrat un plus de 33,5%, la 637,65 milioane de lei.

Licitație RCA pentru cele 7.555 de vehicule ale Armatei. Polița este estimată la 14,7 milioane lei pe 2 ani CITEȘTE ȘI Licitație RCA pentru cele 7.555 de vehicule ale Armatei. Polița este estimată la 14,7 milioane lei pe 2 ani

Pe total, subscrierile asigurătorului au urcat anul trecut cu 29%, la 740,6 milioane de lei, dinamică susținută semnificativ de încasările din RCA pe ultimul trimestru al anului 2015, care a luat prin surprindere conducerea Asirom.

“În elaborarea noii evaluări a adecvării capitalului conform regimului Solvency II, conducerea societății are în vedere elemente specifice, cum ar fi creșterile înregistrate în subscrierile de RCA în trimestrul IV al anului 2015, care nu au fost anticipate în evoluțiile previzionate pentru anul 2015 utilizate în elaborarea Raportului ORSA 2015 și care pot să determine o creștere semnificativă a necesarului de capital și/sau o scădere a fondurilor proprii la data de 1 ianuarie 2016”, se arată în raportul Directoratului Asirom consultat de Profit.ro.

Alături de Asirom, și alți asigurători s-au confruntat cu majorarea subscrierilor pe segmentul RCA, dar nu numai, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras, în august 2015, autorizația de funcționare a Astra Asigurări, liderul pieței în 2013. Patru luni mai târziu, instanța a declanșat procedura falimentului la compania deținută de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu.

Potrivit datelor Asirom, rata combinată brută (RCB) a asigurătorului (fără a lua în considerare venitul din investiții) a fost de 106,4, de la 97% în 2014.

RCB este unul dintre cei mai importanți indicatori din industria asigurărilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arată că activitatea este profitabilă. Depășirea acestui prag înseamnă că asigurătorul pierde bani din activitatea de bază, respectiv din vânzarea polițelor.

Indicatorul se calculează ca sumă între rata daunei, care ia în calcul daunele plătite, variația rezervelor de daună, primele subscrise și variația rezervei de prime, și rata cheltuielilor.

 Asigurările de locuință s-ar putea ieftini. Cheltuielile firmelor emitente au scăzut prin lege CITEȘTE ȘI Asigurările de locuință s-ar putea ieftini. Cheltuielile firmelor emitente au scăzut prin lege

La finele anului trecut, asigurătorul avea un capital social de 340,4 milioane de lei, de la 265,9 milioane de lei în decembrie 2014.

Pentru acest an, asigurătorul și-a propus obținerea unui profit brut de 13,5 milioane de lei la un volum de prime de 800 milioane de lei, din care 693 milioane de lei din asigurări generale.

Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

În funcție de primele subscrise în 2015, Asirom a ocupat poziția a patra pe piața asigurărilor generale și de viață, după Allianz-Țiriac Asigurări, Omniasig și Groupama.

Compania are 27 de sucursale și 111 de agenții deservite de 890 de salariați, față de 1.462 în 2011.

Forța de vânzări a Asirom are o pondere de 42% în subscrierile companiei, diferența revenind brokerilor.

Anul trecut, piața asigurărilor generale și de viață a atins 8,75 miliarde de lei, cu 8,2% mai puțin față de 2014, potrivit datelor ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
asirom
pierdere
subscrieri
buget