Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația tuturor membrilor echipei de management și administratorilor Carpatica Asig și a numit administrator temporar al companiei pe Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
“Consiliul a hotărât să îi sancționeze pe membrii Consiliului de Administrație și ai conducerii executive a societății Carpatica Asig S.A cu retragerea aprobării, precum și înlocuirea temporară a organului de conducere al asigurătorului cu Fondul de Garantare a Asiguraților, în calitate de administrator temporar al societății, în sensul deținerii competenței de a reprezenta asigurătorul. Consiliul a hotărât demararea selecției celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015”, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.
Carpatica Asig era condusă de Liviu Stoicescu, care a preluat șefia companiei din septembrie 2015.
Consiliul de Administrație al asigurătorului era condus de Angela Toncescu, fost președinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor.
Decizia Consiliului ASF a avut la bază concluziile unui control efectuat de angajații instituției în perioada ianuarie - februarie, care au scos în evidență mai multe încălcări ale legislației, au declarat pentru Profit.ro surse din ASF.
"Spre exemplu, echipa de control a ASF a constatat că nu toate dosarele de daună și, implicit, rezervele de daună erau înregistrate în evidențele companiei, fapt ca afectează indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai asigurătorului", au spus sursele citate.
ASF a anunțat, în ianuarie, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.
De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.
Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.
Omul de afaceri Ilie Carabulea și fiul său Oprea-Nicolae Carabulea au fost reținuți, miercuri seară, de procurorii DIICOT Sibiu, după mai multe ore de audieri, în dosarul de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și evaziune fiscală.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că gruparea inițiată de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piața asigurărilor, membrii grupării având convingerea că, după preluarea Astra Asigurări, FGA nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienți al Carpatica Asig, mai ales în condițiile în care activele societății sunt insuficiente pentru îndeplinirea obligațiilor față de asigurați și bazându-se pe faptul că deschiderea procedurii de faliment nu este o opțiune pentru instituțiile de supraveghere, "o astfel de măsură contribuind decisiv și iremediabil la destabilizarea pieței asigurărilor".
Gruparea constituită de fiul lui Ilie Carabulea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.
Astfel, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru protejarea intereselor financiare pe care le aveau în cadrul Carpatica Asig și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, "la inițiativa” lui Ilie Carabulea, arată sursele citate.
În 23 februarie, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martor, în dosarul de corupție privind favorizarea societății de asigurări Carpatica, în care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepreședinte al ASF, și fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor.
Într-un alt dosar care a vizat activitatea societății Carpatica, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rușanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL și SC Transcar SRL, societăți prin intermediul cărora deținea și controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, și pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și societatea Carpatica Asig SA.
Potrivit anchetatorilor, Carabulea și Mârzac, alături de alte persoane, au constituit grupul infracțional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA și la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals, uz de fals și instigare la aceste fapte.
În dosarul respectiv, magistrații au dispus arestarea preventivă a lui Carabulea, acesta petrecându-și mare parte din anul 2014 în arest. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu și apoi cu măsura controlului judiciar.
În 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită, în dosar mai fiind condamnat, pentru mai multe fapte de luare de mită, Florin Nicușor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu.
Carabulea a ispășit o parte din sentință în Penitenciarul Aiud, ulterior fiind eliberat condiționat.