Apele Române vor să-și cumpere sediu, după ce Curtea de Conturi a "alungat" instituția de unde stătea cu chirie

Apele Române vor să-și cumpere sediu, după ce Curtea de Conturi a "alungat" instituția de unde stătea cu chirie
scris 2 mar 2016

Administrația Națională Apele Române (ANAR), instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului, vrea să-și cumpere un imobil în care să-și mute sediul central, după ce Curtea de Conturi i-a ordonat să părăsească actualul sediu închiriat, situat pe strada Ion Câmpineanu, într-o clădire aparținând Union International Center SRL.

Astfel, potrivit unui document guvernamental, cheltuielile de capital ale ANAR pe anul 2016 se vor majora cu 60,334 milioane lei (circa 13,5 milioane euro) față de 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

"Majorarea este impusă de necesitatea achiziționării unei clădiri in care A.N. Apele Române – Sediul Central urmează să își desfășoare activitatea, ținând cont de măsurile dispuse de Curtea de Conturi a României prin Decizia nr. 11/2015, de reziliere a contractului cu SC Union International Center SRL, unde ANAR are calitatea de chiriaș", se arată în document. Firma este controlată de un offshore cipriot, Union Romanian Ventures Holdings, cu 95% din capital, restul fiind în posesia lui Saddick Saddick, cetățean israelian născut în Irak. Și cei doi administratori ai Union International Center SRL sunt cetățeni isralieni. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Asociației Băncilor: Sunt foarte multe situații în care băncile s-au implicat în cazurile sociale CITEȘTE ȘI Șeful Asociației Băncilor: Sunt foarte multe situații în care băncile s-au implicat în cazurile sociale

Potrivit sursei citate, un alt punct care a dus la majorarea cheltuielilor de capital sunt obiectivele de investiții finanțate din surse proprii, aprobate de către consiliul de conducere al ANAR, "lucrări aflate în puncte critice și care urmează să fie finalizate".

Un raport al Curții de Conturi privind cheltuielile ANAR din perioada 2012-2014 arată că, în august 2012, ANAR a închiriat de la Union International Center SRL un spațiu de 2.185 mp pe str. Ion Câmpineanu nr. 11, sector 1, București, cu destinația birouri și depozit. Tariful de închiriere negociat a fost de 9 euro/mp, iar costul serviciilor de întreținere a fost de 4 euro/mp.

Curtea de Conturi susține că, în urma unor verificări, a constatat că ANAR a efectuat plăți de peste 1,4 milioane lei fără existența documentelor justificative întocmite conform legii, care să ateste exactitatea și realitatea sumelor datorate, reprezentând taxa de servicii aferentă contractului de închiriere.

Directorul executiv al Băncii Transilvania: Sunt surprins de afirmația că băncile nu discută cu clienții CITEȘTE ȘI Directorul executiv al Băncii Transilvania: Sunt surprins de afirmația că băncile nu discută cu clienții

În plus, Curtea a mai constatat taxarea dublă a consumului de energie electrică, valoarea acestuia fiind cuprinsă în taxa de servicii, dar fiind facturată și separat de către locator și, ceea ce a generat plăți suplimentare în sumă de 192.792 lei. De asemenea, în raportul Curții de Conturi se menționează că, prin contractul de închiriere, s-au stabilit suprafețe închiriate mai mari decât cele puse la dispoziție efectiv. În consecință, ANAR a plătit în plus la chirie suma de 355.549 lei pentru o diferență de spațiu de 227,52 mp, de care nu a beneficiat.

În același raport, Curtea de Conturi arată că ANAR a omis să încaseze venituri în sumă totală de 95,8 milioane lei de la Hidroelectrica în perioada 2011-2014, neaplicând dobânzi și penalități pentru neplata la timp, de către producătorul de energie hidro, a contribuției specifice de gospodărire a apelor. Aceasta era datorată către ANAR pentru apa uzinată în hidrocentrale.

De asemenea, potrivit sursei citate, ANAR a efectuat cheltuieli suplimentare nejustificate în sumă totală de 8,5 milioane lei reprezentând comisioane bancare, dobânzi de nerambursare la scadență, comisioane de factoring și TVA aferentă acestora, generate de prelungirea  cu 3 ani a unui contract de credit cu BRD și de transformarea ulterioară a acestuia în contract de factoring. În raportul Curții se menționează că, pentru transformarea contractului de credit în contract de factoring, ANAR a făcut plângere penală pe numele directorului economic al Administrației, Dumitru Dumitru, pe care l-a și suspendat din funcție. Dosarul este instrumentat de DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
administratia nationala apele romane
apele romane
anar
curtea de conturi
strada ion campineanu