Piața evaluărilor din România a ajuns la aproximativ 37 de milioane de euro anul trecut, în creștere cu aproape 6% față de anul precedent, conform cifrelor de afaceri raportate de evaluatorii autorizați către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), care estimează pentru acest an un avans mai mare.
Aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare au fost realizate de evaluatori persoane fizice, în timp ce companiile de evaluare, care au calitatea de membri corporativi ANEVAR, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte pe întreg parcursul anului 2015.
Cele mai multe lucrări de evaluare efectuate în anul 2015 au fost realizate în scopul garantării împrumuturilor, respectiv peste 100.000, reprezentând 60% din total.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit ANEVAR, evaluatorii persoane fizice au declarat că peste 25% din lucrările efectuate de ei sunt în acest scop, urmate îndeaproape de evaluări pentru raportare financiară (22%). În cadrul companiilor de evaluare, însă, ponderea rapoartelor de evaluare pentru garantarea împrumuturilor este de peste 80%, în timp ce doar puțin peste 6% sunt lucrări în scopul raportării financiare. Alte scopuri pentru care s-au realizat rapoarte de evaluare, dar în ponderi mai mici, sunt - atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme - procedurile de insolvență sau faliment (6.413 de rapoarte în 2015), impozitarea (5.973), solicitările instanțelor judecătorești (4.485), garantarea și reeșalonarea datoriilor către stat (1.775), fuziunile, achizițiile sau delistările de pe Bursă (1.261), stabilirea despăgubirilor în caz de expropriere (999) etc.
”Pentru anul în curs, ne așteptăm la un avans mai mare al pieței decât în anul precedent, pe fondul creșterii economice și al modificării Codului Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, care a impus și persoanelor fizice, alături de cele juridice, evaluarea proprietăților deținute și utilizate în scop comercial”, a declarat Daniel Manațe, președintele ANEVAR.
Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România a fost înființată în anul 2011 ca organizație profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile prevăzute de lege.
ANEVAR reprezintă aproximativ 4.200 de evaluatori autorizați și 470 de companii care dețin calitatea de membri corporativi.