Economia României a crescut în termeni lunari cu 1,9%, în trimestrul 3, și cu 4,3%, în termeni anuali, potrivit datelor semnal prezentate de Institutul Naționale de Statistică. Avansul economic a surprins piața, care se aștepta la o creștere mai slabă, așa că prognozele încep să fie revizuite în sus, după ce au fost trase în jos anterior.
Detaliile creșterii economice nu sunt încă cunoscute, iar datele cu frecvență mai ridicată indicau o încetinire a activității economice în trimestrul 3.
Consensul economiștilor chestionați de Reuters arăta o creștere anuală de 3,3%, iar în chestionarul Bloomberg variația era de 3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii Băncii Comerciale Române, care se așteptau la o creștere de 1,1% față de T2 și de 3% față de anul anterior, au revizuit prognoza privind avansul produsului intern brut pe întregul an, de la 3,8% la 4,3%.
„Accelerarea creșterii economice în trimestrul 3 a fost greu de explicat, având în vedere semnalele privind deteriorarea indicatorilor de încredere și a datelor a întărit credința noastră că activitatea din industrie și retail încetinea”, scrie BCR într-o notă de analiză.
Vânzările din sectorul retail au scăzut în trimestrul 3, afectate inclusiv de inflația mai ridicată, care a făcut consumatorii mai precauți cu privire la cheltuirea banilor. Producția industrială a scăzut ca urmare a cererii interne și externe mai scăzute, iar activitatea din construcții a rămas slabă, chiar dacă sectorul rezidențial și-a revenit în T3, notează analiștii BCR.
În T2, economia a crescut cu 1,5% față de T1, iar în T1 - cu 0,3% față de T4 din 2017.
„Economia e posibil să fi primit niște susținere din partea serviciilor. Serviciile pentru populație au marcat o creștere solidă în T3, în timp ce serviciile pentru companii au continuat să crească la un nivel moderat”, se arată în notă.
„Credem că performanța din agricultura locală este motivul cheie din spatele accelerării economiei românești. Potrivit ultimelor date de la INS, producția de porumb a fost deosebit de ridicată în T3, în timp ce sezonul curent a adus un nou an pozitiv pentru culturile de grâu și floarea soarelui”, notează BCR.
Analiștii ING Bank România consideră că variația stocurilor ar putea sta în spatele avansului mai rapid al PIB în T3.
CITEȘTE ȘI BNR: Se amplifică gradul de tensionare a pieței muncii. Economia a frânat puternic în acest anBanca Națională a României nota recent că, în trimestrele anterioare din acest an, aportul variației stocurilor la creșterea economică a fost revizuit în sus și a devenit majoritar pentru prima dată în cinci ani, în detrimentul consumului populației, care a fost revizuit în jos.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecție de toamnă. Pe de altă parte, PIB nominal a fost revizuit din nou în sus, pe baza estimărilor că economia va fi mai inflaționistă în acest an decât în prognoza anterioară.
ING Bank notează că, după surpriza din T3, PIB ar trebui să crească în acest an cu 4,3%. dar nu a modificat încă prognoza sa de 3,8%, motivând că așteaptă detaliile publicate de Statistică în 7 decembrie.
Pe de altă parte, evoluția economiei din trimestrele viitoare ar putea fi afectată de încetinirea din Uniunea Europeană, principalul partener comercial al României. În zona euro, de pildă, avansul trimestrial a fost de doar 0,2%, cel mai redus ritm după al doilea trimestru din 2014.
CITEȘTE ȘI Retailerul Jumbo vrea să readucă în țară români care lucrează în Grecia, unde șomajul depășește 25%„Având în vedere statutul de economie mică și deschisă, bine integrată în piața unică, ne așteptăm să vedem un efect întârziat dinspre încetinirea din zona euro în trimestrele următoare”, notează ING.
Banca Transilvania estimează că economia va crește cu 3,9% în acest an.
În noua prognoză de toamnă, Comisia Europeană a revizuit la 3,6% estimarea privind creșterea economică în 2018, de la 4,5% în estimarea de primăvară.