AmCham, îngrijorată de măsurile populiste din campanie pentru că ar putea duce, ulterior, la creșteri de taxe

AmCham, îngrijorată de măsurile populiste din campanie pentru că ar putea duce, ulterior, la creșteri de taxe

Ionuț Simion, președinte AmCham

scris 25 oct 2016

AmCham și-a exprimat, cu prilejul lansării documentului Priorități pentru România, îngrijorarea față de măsurile populiste anunțate de politicieni în campania electorală care, dacă nu vor putea fi susținute bugetar, ar putea duce la creșteri de taxe peste noapte.

AmCham Romania a lansat, marți, documentul Priorități pentru România care conține temele considerate strategice de organizație pentru economie.

Urmărește-ne și pe Google News

Principala prioritate este, din punctul de vedere al AmCham, asigurarea unei creșteri economice sustenabile care poate fi obținută cu stabilitate. “Orice eșec al unei măsuri fiscale de natură a aduce un beneficiu electoral, orice măsură populistă dacă nu poate fi susținută pe termen mediu, va fi ulterior însoțită de creșteri de taxe. Noi nu avem nimic împotrivă măsurilor populiste. Dar ne temem că dacă ele nu vor putea fi susținute-și experiență noastră anterioară confirmă acest lucru- vom asistă la creșteri de taxe. Aceste propuneri de taxe noi se fac peste noapte, iar cei care plătesc notă suntem în final companiile”, a explicat Ionuț Simion.

Conform legii finanțelor publice, guvenrul ar trebui să depună în Parlament proiectul de buget până pe 15 noiembrie. Legea bugetului arată atât nivelul taxelor, pe care sunt fundamentate încasările bugetare, cât și direcțiile pe care guvenrul vrea să le sprijine prin cheltuieli (educație, sănătate, infrastructură etc). Atât premierul Cioloș, cât și ministrul Anca Dragu au declarant, până acum, că vor lăsa legea bugetului în seama viitorul executiv.

Guvernul Cioloș nu va face bugetul pentru 2017, lăsându-l viitorului executiv CITEȘTE ȘI Guvernul Cioloș nu va face bugetul pentru 2017, lăsându-l viitorului executiv

“E normal. Orice Guvern viitor va propune un nou buget. Noi avem câteva elemente incluse deja în Codul Fiscal și mai vedem propunerile din ofertă electorală a partidelor politice. În mod normal, ceea ce e trecut în Codul Fiscal, ar trebui să rămână. Este însă adevărat că orice măsură prevăzută în actualul Cod Fiscal poate fi amânată, anulată șamd. Înțelegem că e un moment de cotitura și că orice partid care va veni la guvernare va dori să își pună în aplicare propriul program care să se bazeze pe o construcție proprie a bugetului”, a spus Simion.

AmCham consideră că principalele repere ale mandatului 2016 – 2020 sunt asumarea de către România a Președinției Consiliului UE între ianuarie – iunie 2019.

Cei cinci piloni esențiali pentru dezvoltarea viitoare, potrivit documentului AmCham, sunt:

Capitalul uman, prin măsuri de reversare a declinului demografic, de retenție a forței de muncă specializate, de asigurare a continuității în reforma și investiția în educație, precum și printr-o alocare mai mare pentru sănătate, concomitent cu eforturi de creștere a eficienței și accesului la serviciile medicale de calitate.

Infrastructură modernă necesară în agricultură, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, și nu în ultimul rând în domeniul transportului prin implementarea și finanțarea fără întărziere a Master-Planului în transport.

Atragerea fluxurilor de capital prin direcționarea strategică a investițiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri și creșterea investițiilor locale ȋn capital productiv, prin dezvoltarea unei piețe de capital locale puternice și lichide, completate de măsuri de atragere a investițiilor străine.

Dezvoltarea durabilă și protecția mediului prin administrarea în condiții de maximă eficiență a cadrului natural al României, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier și gestionarea deșeurilor.

Statul de drept și aplicarea legii, prin consolidarea integrității ȋn domeniul public și privat,  prin susținerea luptei anti-corupție și implementarea unor standarde de etică, combaterea  birocrației și asigurarea unei justiții eficace.

AmCham România reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale care au cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
ionut simion
taxe