Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a afirmat, marți, la un eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, că Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va avea un "concept store" pentru sprijnirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a startup-urilor, la care deja se lucrează.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este o instituție financiară nebancară prin care statul derulează programele de garanții de stat, inclusiv pentru programul guvernamental Prima Casă, scrie News.ro.
Ministrul a menționat că, în prezent, instituția pe care o conduce lucrează la un produs pentru sprijinirea start-up-urilor. Ideea a venit după ce reprezentanții mediului de afaceri s-au plâns că startup-urile au acces dificil la finanțare.
"Un alt element la care FNGCIMM lucrează acum este un concept store care să ofere soluții integrate IMM-urilor. Ne uităm aici la o abordare dublă. Practic să creăm o facilitate fizică, dar și o facilitate virtuală, prin care reprezentanții IMM-urilor sau cei care doresc să își deschidă o companie să vină și să găsească un pachet integrat de informații referitor la cum se deschide o companie, cum se desfășoară activitatea contabilă, cine îi poate ajuta", a afirmat Dragu.
De asemenea, debutanții în afaceri vor aprimi informații despre regulile contabile și fiscale, astfel încât aceste afaceri să aibă succes și "să nu se împotmolească în activitățile birocratice", potrivit ministrului.
Dragu a argumentat că susținerea startup-urilor de către guvern este un succes.
"Ne uităm cu atenție la înființarea de firme și de locuri de muncă. Pot să vă spun că în primul trimestru au fost înființate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, conform datelor de la Registrul Comerțului, iar Guvernul și-a propus să sprijine creșterea acestor cifre pentru că fiecare SRL-D nou înființat presupune crearea a două noi locuri de muncă”, a precizat Dragu.
Ministrul a menționat că există fonduri de 160 milioane de euro anual pentru startup-uri, 40 milioane euro pentru promovare la export și un nou tip de ajutor de stat care se adresează firmelor mici.
”Acestea vor primi între 1 și 5 milioane de euro ajutor de stat pentru dezvoltare. Firmele mici și mijlocii pot deveni motorul economiei în acest fel pe perioada 2017-2023. Firmele mici și mijlocii vor primi ajutoare de stat de 5 milioane euro", a mai spus ministrul Finanțelor.
Guvernul estimează că va ajuta 200 de firme prin această schemă de ajutor de tip minimis.