Realitatea virtuală ar putea avea un beneficiu pe care puțin l-ar fi intuit: creșterea producției de lapte.
O fermă din apropierea Moscovei folosește căști de realitate virtuală pe vacile deținute, în cadrul unui test care și-a propus să vadă cum este afectată producția de lapte dacă vacile se simt mai bine decât în grajdul în care nu au loc să se miște.
Testul a fost realizat ca urmare a unor studii publicate recent, studii care au arătat că senzațiile pozitive create de un mediu virtual plăcut au efecte benefice în mai multe domenii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest caz, au fost dezvoltate căști de realitate virtuală special pentru capul vacilor și un software care crează un mediu virtual propice: un pajiște întinsă, cu multă iarbă, într-o zi senină.
Practic, vacile care sunt ținute într-un spațiu limitat și uneori lipsite de lumină naturală, au în fața ochilor, prin intermediul VR-ului, mediul perfect pentru a se alimenta și a produce lapte.
Experții ruși susțin că experimentul a funcționat și că anxietatea vacilor a fost înlocuită de calm, ceea ce le-a ajutat să dea mai mult lapte. Nu sunt oferite și cifre concrete în acest sens.
Realitatea virtuală aplicată în zootehnie ridică o serie de întrebări de natură tehnică, dar și emoțională. Cum este afectat animalul de trecerea de la mediul real la cel virtual și invers? Cum este rezolvată problema autonomiei reduse a căștilor?
Dincolo de aceste întrebări, specialiștii ruși și-au propus ca într-un studiu viitor să vadă și cum este afectată calitatea laptelui prin folosirea căștilor de realitate virtuală.