Cu ajutorul inteligenței artificiale, astronomii vor putea procesa mai repede cantitățile enorme de imagini produse de telescoapele moderne și vor observa mai ușor galaxiile îndepărtate.
Un doctorand britanic a realizat un algoritm de inteligență artificială care folosește învățarea profundă pentru a identifica grupurile de galaxii aflate la distanțe foarte mari și care altfel nu ar putea fi observate.
Deep-CEE (Deep Learning for Galaxy Cluster Extraction and Evaluation) se bazează pe o rețea neuronală care a fost antrenată folosind imagini în care cercetătorii au confirmat existența unei galaxii sau a unor grupuri de galaxii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instrumentul a deprins elementele care diferențiază imaginile în care apar galaxii de cele în care nu există aceste formațiuni, putând realiza cu mare precizie identificarea acestora chiar și cazul în care galaxiile nu pot fi observat cu ochiul liber din cauza distanței foarte mari.
Matthew Chan de la Universitatea din Lancaster, cel care a creat AI-ul, a primit undă verde pentru a folosi Deep-CEE în cadrul proiectului LSST (Large Synoptic Survey Telescope), care va debuta în 2021.
LSST are ca scop maparea emisferei sudice a cerului cu ajutorul unor telescoape moderne, care vor genera în fiecare noapte aproximativ 15 TB de date care trebuie procesate de astronomi.
Aici va interveni Deep-CEE, care se va ocupa de ceea ce specialiștii numesc “data mining” - în acest caz va scana imaginile obținute de telescoape. Galaxiile identificate de AI vor fi apoi confirmate de cercetători.
Data mining-ul va juca un rol foarte important pe viitor în astronomie și va ajuta la cercetarea într-un ritm mai rapid a spațiului. AI-ul le va permite astronomilor să vadă mai departe decât au făcut-o până acum cu mijloacele tradiționale.