Dacă ochiul uman poate cu greu sau deloc să distingă fotografiile cu oameni modificați digital de cele reale, AI-ul se dovedește extrem de eficient la această sarcină.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley, împreună cu specialiștii de la Adobe, au creat un instrument bazat pe inteligență artificială care nu doar că identifică portretele modificate, dar știe și cum pot fi aduse acestea la aspectul inițial.
În acest sens, s-a folosit un script cu ajutorul căruia au fost fotografiați oameni și apoi au fost alterate imaginile în Photoshop. Alterările au vizat elemente fiziologice, precum forma ochilor, zâmbetul, nasul, obrajii, etc.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ambele forme ale imaginilor, originalele și variantele modificate, au fost date spre procesare unei rețele neuronale care, astfel, a încercat să identifice deosebirile pentru a putea face distincția între fotografia originală și cea prelucrată.
Rezultatul a fost că AI-ul a identificat corect portretele modificate în 99% din cazuri.
Mai mult, prin intermediul aceluiași proces de învățare mecanică, inteligența artificială identifică și instrumentele folosite pentru modificare, sugerând în concordanță pașii prin care poate fi adus un portret la aspectul inițial.
Practic, AI-ul a învățat să dea undo portretelor “photoshopate” fără să fi văzut vreodată originalul.
De menționat totuși că această tehnică nu este universal valabilă, ci se aplică doar prelucrărilor făcute în Photoshop cu “Face Aware Liquify”, un instrument care poate fi folosit pentru diverse alterări mai mici sau mai mari ale feței umane.