VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB, despre ordinele emise recent de ANPC referitor la calculul ratelor: S-a produs o eroare destul de gravă. Nu e logică metoda pe care ANPC a avansat-o. Cred că instanțele vor tranșa foarte rapid subiectul

VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB, despre ordinele emise recent de ANPC referitor la calculul ratelor: S-a produs o eroare destul de gravă. Nu e logică metoda pe care ANPC a avansat-o. Cred că instanțele vor tranșa foarte rapid subiectul
scris 9 iun 2023

Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, că măsura propusă în ordinele emise recent băncilor de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este ilogică și imposibil de pus în practică.

Reamintim că, recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a ordonat băncilor să emită noi grafice de rambursare pentru creditele în curs, astfel încât principalul datorat să fie rambursat în cote egale cu dobânda.

Mai mult, ANPC cere băncilor să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare a consumatorilor, în cazul în care acesta a depășit nivelul inițial. Într-o conferință de presă, plină de acuzații la adresa băncilor, conducerea ANPC a anunțat că au fost amendate alte 8 bănci, pe lângă cele 11 care au fost deja sancționate.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Mirona Dolocan, ARB: Ideal ar fi să ne trezim înainte de a ajunge în insolvență. Odată ce se ajunge aici, va fi prea târziu CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mirona Dolocan, ARB: Ideal ar fi să ne trezim înainte de a ajunge în insolvență. Odată ce se ajunge aici, va fi prea târziu

“Din păcate, s-a produs o eroare destul de gravă în comunicarea publică de către ANPC. Suntem în momentul în care numai instanțele mai pot să facă dreptate. Este regretabil că o instituție publică a ajuns să lanseze în spațiul public o asemenea ipoteză falsă, aceea că băncile au greșit”, mai spune aceasta.

Gabriela Folcuț afirmă că băncile respectă legislația actuală, care provine din transpunerea a două directive europene. Este vorba despre directiva europeană 48/2008 și directiva 17/2014, care au fost transpuse prin OUG 50/2010 pentru creditarea de consum și OUG 52/2016 privind creditarea ipotecară.

“Cadrul legal în care activăm în momentul de față este unitar pe teritoriul României și pe teritoriul UE. Modalitatea de rambursare a creditelor din România este similară cu cea din UE”, subliniază ea.

“În momentul de față avem, conform legilor din România, două modalități de rambursare a creditelor, cu rate egale sau anuități și cu rate descrescătoare. Aceste două modalități sunt practicate de bănci. ANPC a studiat o formulă de rambursare, probabil că cea pe rate egale, și a constatat că, în prima parte, principalul este mai mic și dobânda este mai mare.

Dobânda se calculează la soldul creditului, astfel că este normal ca la începutul perioadei de creditare dobânda să fie mai mare pentru că soldul este mai mare. Nu poți să ai o dobândă mică la un sold mare, la fel cum nu poți să ai o dobândă mare la un sold mic. Este ilogic. Nu este logică această metodă pe care ANPC o avansează ca și propunere la momentul acesta”, mai explică directorul executiv al ARB.

Gabriela Folcuț adaugă și că metoda pe care o propune ANPC de a avea rate egale de dobândă și principal pe perioada creditului nu este posibilă.
“Din punct de vedere legislativ nu este prevăzută în legislație și nu e posibilă din perspectivă economică, matematică, logică și mulți clienți nu ar avea posibilitatea să acceseze un credit ipotecar având în vedere reglementările cu privire la gradul de îndatorare. Sunt niște principii economice, juridice, matematice, logice, dar dacă am ignora toate aceste principii și am pune cu mâna principalul și dobânda am ajunge la situația în care un credit ipotecar ar dura cam 60 de ani, peste perioada de viață a unui individ. Și suma totală de plată ar fi mai mare decât pe rate egale”, precizează aceasta.

Băncile din România au cerut deja în instanță anularea proceselor verbale de contravenție primite de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și au cerut suspendarea efectelor ordinelor emise de președintele ANPC prin care ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare pentru credite și să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare în cazul unor debitori.

“Băncile au demarat deja demersurile de contestare atât a proceselor verbale, cât și a ordinelor emise de către ANPC. Numai instanța este cea care decide dacă până la judecarea pe fond alege să suspende pentru a nu afecta creditarea.

Nu știu cum ar putea să procedeze băncile pentru că varianta pe care a propus-o ANPC este inaplicabilă. În continuare, băncile n-au decât să respecte legislația așa cum au făcut-o și până acum. Nu putem să creăm o legislație paralelă.

Și cred că instanțele vor tranșa foarte rapid acest subiect tocmai pentru a nu afecta creditarea pe zona consumatorilor. Cel mai mult ar fi afectată creditarea ipotecară pentru că la consum nu sunt atât de sesizabile diferențele între metodele actuale”, afirmă Gabriela Folcuț.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela folcuț
arb
anpc bănci