Singura șansă a comunităților mai mici pentru a se dezvolta sunt fondurile europene, spune, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean. În ultimii 15 ani, Beclean a atras fonduri europene de aproape 100 de milioane de euro, bani care au mers în dezvoltarea orașului, în special în regenerare urbană, infrastructură, transport public, educație, sănătate și energie.
„Conceptul de smart city e deja o necesitate. E și un vis al nostru pe care ni l-am propus și fiecare proiect pe care îl implementăm vrem să ne aducă la acest nivel de localitate smart, adică tot ceea ce aducem nou să aibă foarte multe componente de inovație și mai mult decât atât să aducă un plus în calitatea vieții.
Am implementat până acum foarte multe proiecte de mobilitate. În 2017 am realizat primul proiect de mobilitate din România, drumul gării din Beclean și apoi tot ceea ce înseamnă mobilitate, de la transport, biciclete, trotuare, siguranța cetățenilor, spații verzi, toată această zonă de infrastructură de înaltă calitate și chiar și pentru persoanele cu probleme în mobilitate, să poată să aibă acces la infrastructura pietonală din localitate”, mai spune acesta.

Astfel, orașul Beclean a ajuns în prezent să aibă un transport public 100% electric.
„De patru ani de zile asigurăm tot transportul dintr-un cartier în altul, chiar și în zona turistică. Nu aveam nicio cazare la Beclean, iar astăzi avem una dintre stațiunile de renume, Băile-Figa. E o adevărată regândire a tot cea ce înseamnă infrastructura localității”, adaugă Nicolae Moldovan.
Ultimii 15 ani de zile au însemnat pentru orașul Beclean aproape 20 de proiecte europene câștigate, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro.
„Singura șansă a comunităților mai mici sunt fondurile europene”, subliniază acesta.
„La recensământul nou avem un plus de peste 2.000 de locuitori. Și clar, cei 2.000 de locuitori sunt tineri. Mai mult decât atât, deja văd medici care au profesat în Cluj, rezidenți în primă fază, care acum deja au luat un loc de medic la Spitalul Orășenesc. Odată ce spitalul a devenit super dotat la nivelul tuturor spitalelor din zonă, au venit familii de tineri să locuiască aici. Avem chiar și cartiere noi”, mai spune primarul orașului Beclean.

Proiectele de dezvoltare inteligentă ale orașului vor continua și în următorii ani, Primăria Beclean având deja 5 proiecte noi semnate, finanțate prin fonduri europene din exercițiul financiar 2021-2027.
„Vorbim de tot ceea ce înseamnă mobiler stradal, smart, infrastructură de granit, parcul de specializare inteligent, locuințe de blocuri, mai avem puține blocuri de izolat, apoi toate școlile, grădinițele puse la punct din acest punct de vedere și Grădina Urbană Transilvania, care este, de asemenea, un proiect în derulare. Acum am finalizat proiectul și dăm ordinul de începere a lucrării, care se va întinde pe 49 de hectare. Ne bucurăm pentru aceste oportunități care ne aduc la acea strategie pe care ne-am propus-o până în 2032”, afirmă acesta.

Nicolae Moldovan mai spune și că pentru implementarea a astfel de proiecte de dezvoltare inteligentă a comunității este necesar ca primăriile să aibă o resursă umană de calitate, co-finanțare, dar și să respecte termenele contractuale.
„În primul rând ca să ai acest nivel de implementare a proiectului îți trebuie resursa umană. În general, trebuie să fie oameni care cunosc foarte bine IT, folosirea tuturor acestor tehnologii moderne. Cred că e una dintre abilitățile unei reușite. Apoi, sigur, să-ți asiguri și resursa financiară proprie, fiindcă ai foarte multă co-finanțare. Și atunci, noi avem partea turistică, care e un pol economic al localității și care aduce un plus astfel încât să putem co-finanța. Și al treilea aspect important este că trebuie să respectăm termenele contractuale”, precizează primarul orașului Beclean.