VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Cosmin Drăgoi, expert fonduri europene: Primăriile s-au aglomerat cu proiecte finanțate european și când apar apeluri cu efect multiplicator, nu mai au bani de co-finanțare

Smart City Romania   
VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Cosmin Drăgoi, expert fonduri europene: Primăriile s-au aglomerat cu proiecte finanțate european și când apar apeluri cu efect multiplicator, nu mai au bani de co-finanțare

Cosmin Drăgoi, expert fonduri europene la ARSC, explică, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, importanța programelor elvețiene și norvegiene pentru finanțarea proiectelor de energie regenerabilă adresate în special primăriilor.

“Genul ăsta de finanțări pe partea de energie regenerabilă sau eficiență energetică adresează exact nevoia asta de a genera resurse disponibile pentru comunități, pentru a avea bani necesari pentru alte tipuri de investiții, deci, pentru a reduce cheltuiela cu utilități prin proiecte de eficiență energetică și astfel avem un efect multiplicator.

Urmărește-ne și pe Google News

Adică, pe de-o parte iau finanțare ca să implementez proiectul, pe de altă parte îmi deblochez resurse ca să fac alte proiectele de investiți. De asta vom vedea pe tot ce înseamnă apeluri norvegine-elvețiene focus pe genul ăsta de proiecte, de eficiență energetică și producere de energie regenerabilă”, spune Cosmin Drăgoi.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Dragoș Dilă, Selfpay: Am dat drumul în faza pilot la serviciul de colectare a taxei pentru buletinul electronic. Până pe 2 iunie se va activa la nivel național. Și comunele au un apetit foarte mare pentru digitaliza CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Dragoș Dilă, Selfpay: Am dat drumul în faza pilot la serviciul de colectare a taxei pentru buletinul electronic. Până pe 2 iunie se va activa la nivel național. Și comunele au un apetit foarte mare pentru digitaliza

Acesta punctează importanța planificării resurselor în cadrul primăriilor astfel încât, atunci când apar astfel de apeluri de finanțare pentru producerea de energie regenerabilă și eficiență energetică, să existe bani disponibili pentru co-finanțarea acestor proiecte. Co-finanțarea este de 15% din partea eligibilă a proiectului.

“Ce vedem acum la multe primării este că s-au aglomerat cu proiecte finanțate european și și-au încărcat bugetele cu, co-finanțări și, în momentul în care apar apeluri care ar putea avea genul ăsta de efect multiplicator, nu mai au bani disponibili ca să acopere co-finanțările.

Și atunci, totul punește de la o viziune inițială, cea în care identificăm proiectele, le prioritizăm, identificăm surse de finanțare, co-finanțări necesare și putem să ne construim un buget bazat pe proiectele de impact cel mai mare. Deci de aici pleacă totul de fapt, de la planificarea corectă.

Și apoi, evident că sunt necesare și resursele umane atrase, dar totul pleacă de la o astfel de planificare, în care știu clar care sunt proiectele cu impact maxim și ce co-finanțare trebuie pentru ele”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Liliana Nichita, Director FADI: Populația este receptivă atunci când i se pune la dispoziție un sistem. Cel mai important nu este taxa pe care o plătește, ci proximitatea. Avem deficit de instalații de reciclare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Liliana Nichita, Director FADI: Populația este receptivă atunci când i se pune la dispoziție un sistem. Cel mai important nu este taxa pe care o plătește, ci proximitatea. Avem deficit de instalații de reciclare

Există astăzi apel deschis prin fondurile elvețiene, care finanțează 72 de primării preidentificate ca fiind eligibile pentru patru tipuri de investiții.

“Vorbim de investiții în eficiență energetică în clădiri, pentru aducerea la standardul NZEB (Nearly Zero Energy Building), finanțare pentru instalarea de pompe de căldură pentru producerea de energie termică, se finanțează centrale de producere a energiei pe canale și a apeducte și centrale de producere a energiei fotovoltaice la stații de tratare a apei sau la stație de pompare și se mai finanțeaza o componentă foarte interesantă și pentru care primăriile un interes crescut, și anume centrale de producere a energiei din deșeuri, din valorificarea deșeurilor municipale, respectiv a acelei părți a deșeurilor care ajunge la groapa de gunoi după procesul de sortare”, explică acesta.

Apelul este deschis până pe 30 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
cosmin drăgoi
arsc