În ultimii ani, atât primăriile, cât și autoritățile publice și-au schimbat foarte mult modul în care privesc relaționarea cu cetățenii și și-au îmbunătățit și au investit foarte mult în partea de digitalizare a plăților, spune, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, Dragoș Dilă, director de dezvoltare business Selfpay, furnizor de tehnologie de plată prezent de peste 16 ani pe piața locală.
Există însă potențial pentru dezvoltarea de noi soluții de plată, adaugă el, care pot contribui la digitalizarea plăților în România.
“Suntem prezenți în peste 12.000 de locații la nivel național, acoperim peste 3.000 de localități. Și anul trecut am procesat peste 7 miliarde de lei prin terminalele noastre de plată, prin soluția self-pay pe care am dezvoltat-o și am pus-o la dispoziție atât cetățenilor, cât și autorităților.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Ce am făcut, practic, a fost să atacăm cu tehnologia noastră două mari direcții. Odată, conceptul de Smart City, unde am contribuit la digitalizarea plăților, dar în același timp am contribuit și la partea de incluziune financiară, oferind cetățenilor acces la servicii digitale în locații în care poate nu au acces”, spune Dragoș Dilă.

70% din totalul numărului de plăți făcut în România este numerar, astfel că, soluția dezvoltată de Selfpay vine în întâmpinarea nevoilor tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care poate nu sunt la fel de familiarizați cu tehnologiile.
“Suntem astăzi într-o Românie împărțită în două - România plăților digitale, în care oamenii plătesc cu telefonul, cu cardul, și cealaltă Românie, așa cum menționa un mare bancher la o conferință pe tema serviciilor digitale recent, în care spunea că aproximativ 40% din populația româniei nu este digitalizată sau nu are acces la servicii financiare, ori preferă plățile numerar din motive diverse”, afirmă acesta.
Peste 4 milioane de tranzacții unice lunar se realizează prin intermediul stațiilor de plată Selfpay.
“Printre beneficii aș menționa, în primul rând, proximitatea de care beneficiez accesând un terminal self-service pe care îl poți găsi oriunde la nivel național, de la supermarketuri până la universități, centre de afaceri, benzinării și chiar și la banalul magazin de la colțul blocului, unde trebuie să-ți cumperi pâine și poți să-ți plătești și taxele impozite și să-ți încarci și telefonul.
În același timp, soluția dezvoltată include și o aplicație de mobil care îți oferă aceleași servicii și de acasă”, precizează Dragoș Dilă, care consideră că este necesară în continuare educarea atât a cetățenilor, cât și autorităților publice, care înțeleg din ce în ce mai mult care sunt beneficiile reale ale soluțiilor de plată de tip self-service.

“Și comunele au un apetit foarte mare pentru partea de digitalizare”, completează acesta.
Aplicația Selfpay a ajuns la peste 650.000 de utilizatori, iar în 2024 peste 1 miliard de lei au fost procesați prin intermediul aplicației, dintre care marea majoritate a serviciilor au fost cele de alimentare cu numerar a cardului.
“E un serviciu unic în Europa pe care l-am dezvoltat și îți permite să îți încarci orice card ai în buzunar, inclusiv Revolut, cu numerar, fără să te duci la ghișeul unui bănci”, afirmă el.

“În hub-ul de servicii sunt undeva la peste 300 de servicii pe care le avem astăzi, de la plăți facturi, până la plata taxei de pașaport, de permis auto și chiar de joia trecută am dat drumul în faza pilot la serviciul de colectare a taxei pentru buletinul electronic.
Urmează să activăm acest serviciu și în București în câteva săptămâni și cred că până pe 2 iunie se va activa la nivel național. Ca și în schimbare a legislației în vigoare, începând din 2 iunie, inclusiv minorii sub 14 ani vor putea să-și facă buletin, în felul acesta să nu trebuie să se mai facă pașaport pentru țările intracomunitare”, mai spune Dragoș Dilă.
Despre educarea administrației locale și centrale, acesta afirmă că “e un proces foarte anevoios”.