Galațiul este printre puținele orașe din România care pot fi date exemple de bună practică în ceea ce privește implementarea conceptelor de Smart City și Smart Village. În ultimii ani, Municipiul Galați a atras finanțări totale de peste 500 de milioane de euro pentru a investi în dezvoltarea comunității sale.
“Suma pare mare, dar, la ce nevoi are orașul, plecând nu din același punct cu alte orașe, ci puțin în urmă, a trebuit să recuperăm un ecart destul de consistent. După o muncă consistentă alături de echipa pe care o coordonez în cadrul primăriei Municipiului Galați, ajungem și noi încet, încet să fim dați ca și exemple pozitive.
Dacă ar fi să dau o lecție de administrație oricărui primar i-aș spune să nu se împotrivească sau să nu încerce să înțeleagă legile, ci doar să se supună sau cum ar spune americanul “embrace the pain”. Dacă ai senzația că vei putea schimba ceva și nu ți se pare logic, nu faci decât să pierzi timpul.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Dacă ai trecut de faza asta, în care ai îmbrățișat durerea și ai acceptat-o, vine partea de viziune. Și dacă înțelegi care sunt nevoile, găsești cel mai probabil și niște soluții”, spune, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, Ionuț Pucheanu, Primarul Municipiului Galați, care a preluat pentru prima dată mandatul în urmă cu 9 ani.

De atunci, multe dintre problemele Municipiului Galați au fost rezolvate și multe altele urmează a fi rezolvate.
“Galațiul, la momentul în care am devenit primar, avea o problemă de depopulare consistentă și o lipsă crasă de imagine. Prin urmare, pentru a putea face în primul rând oamenii să nu mai plece, până a-i atrage pe alții, trebuie să faci din orașul tău un loc locuibil. De ce ai vrea să rămâi? Păi, dincolo de oportunitățile de job care vor veni, în primul rând, dacă vrei să-ți întemeiezi o familie, trebuie să transformi orașul într-un oraș al familiei. Un oraș unde dincolo de job-ul bun pe care îl ai, vei avea un copil, 2, 3, 4, prin urmare, trebuie să ai parte de educație”, mai spune acesta, adăugând că, în direcția aceasta, a educației, Primăria Municipiului Galați a făcut investiții consistente, în diferite forme de instituții de învățământ.
“Am deschis prima creșă din ultimii 20 de ani și mai avem încă 5 în fabricație. Apoi, școala, pentru a avea o continuitate. Din 92 de instituții de învățământ, aici vorbim inclusiv de creșe, grădinițe, școli, licee, avem în momentul de față peste 60 de instituții de învățământ refăcute total. Ce mai ai nevoie? Păi dacă ai un copil, cel mai probabil nu îl vei ține doar la creșă, școală și înapoi acasă. Ai nevoie și de spații unde să poți ieși cu el în aer liber. Abia anul acesta sper eu că începem prin a rezolva și această problemă, tot prin fonduri europene, de refacere a falezei”, completează acesta.
Primăria Municipiului Galați s-a concentrat în ultimii ani și pe îmbunătățirea transportului public în comun, derulând multiple proiecte în această direcție.

“Noi, anul trecut, am luat premiu pentru proiectul cu unda verde de optimizare. Asta înseamna că în momentul în care tramvaiul se apropie de intersecție, datele sunt transmise intr-un server, serverul optimizează timpii, iar tramvaiul nu mai rămâne la semafor, ci va primi undă verde, semafor verde, pentru ca cei care optează pentru transportul public în comun să aibă garanția că din punctul A în punctul B vor ajunge înaintea celui care și-a luat mașina din fața blocului.
(...) De 8 ani de zile, în fiecare an, schimbăm parte din toată flota pe care o avem. Am ajuns acum să avem o flotă 100% reînnoită. Asta înseamnă aproape 105 de autobuze cumpărate noi. După care, în paralel, am mers cu implementarea eticheting-ului. Acest sistem prin care cetățeanul își poate cumpăra foarte ușor un bilet sau un abonament sau un număr de călătorii, atât de la magazinele stradale, cât și online.
Apoi am montat countere în mijloacele de transport, pentru a vedea câți urcă și câți coboară. Încă mai avem controlori. O să eliminăm într-un viitor extrem de apropiat și partea forma aceasta de control. Avem montat pe fiecare mijloc de transport un GPS care ne arată în permanență unde e, care sunt timpii pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge în timp util la destinație”, precizează Ionuț Pucheanu.
O parte din fondurile atrase au mers și către dezvoltarea de spații comune, zone de petrecere a timpului liber, parcuri, piațete sau zone pentru sport.
“Zona de aventura parc pe care am creat-o anul trecut, am finalizat-o tot prin fonduri europene. Ceea ce mi-aș dori eu este partea culturală. În momentul de față refacem prin banii din PNRR atât teatrul , cât și cinematografele pe care am reușit să le preluăm în patrimoniu nostru de la RADEF. Dar toate lucrurile astea necesită timp și bani”, afirmă acesta.

Primăria Municipiului Galați are completă digitalizată și depunerea și emiterea documentațiilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism.
“Gradul de mulțumire a celor care interacționează cu primăria municipiului Gălați a crescut consistent. Atribuirea locurilor de parcare se face doar online, am eliminat celebrul dosar cu șinã, totul se depune online, licitația se face online, dacă mai e cineva care vrea să liciteze pe același loc cu tine, totul e transparent, urmăribil, de unde a plecat, unde s-a blocat, cât timp a stat, cine nu și-a făcut treaba”, mai precizează Ionuț Pucheanu.

O oportunitate însă pentru Galați este transformarea portului într-un hub multimodal, care va fi “cel mai mare pe care România îl va avea”.
“Este un fond european de aproape 180 de milioane de euro în implementare. Am intrat în faza 3, mai există doar faza 4. Vom deveni, părerea mea, poarta de est a Uniunii Europene pentru toate produsele care vor veni din Asia. Vorbim de cea mai mare platformă pentru containere maritime. Vom avea conectivitate rutieră, conectivitate feroviară și conectivitate pe apă. Veți putea aduce marfă până la Galați, pe nave de până la 7-9.000 de tone, iar în anumite perioade ale anului până la 15.000 de tone”, mai spune acesta.