Zestrea de la Amalgam a Domnului Consulea pentru cele două fete ale sale

Zestrea de la Amalgam a Domnului Consulea pentru cele două fete ale sale
George Butunoiu
George Butunoiu
scris 9 ian 2020

Bucataria românească e în plină efervescență creativă de reinventare, iar domnul Alexandru Consulea a fost mereu în primele rânduri. Nu numai că nu dă semne de oboseală, ci dimpotrivă, vine mereu cu idei noi. Și le mai și pune în practică…

De câteva zile a deschis un nou restaurant în care are tot ce-i trebuie ca să experimenteze contribuțiile sale la Noua Bucătărie Urbană Românească. Dacă la Zexe a readus la viață Vechea Bucătărie Boierească, după rețetele de pe vremuri, la Amalgam creează el o mare parte din rețete. Nu e o bucătărie fină, cu tehnicile Haute Cuisine, însă e o bucătărie creativă și foarte dinamică. Cu ceva efort patriotic, o poți considera o bucătărie etnică, pentru că Domnul Consulea se străduie să folosească la maximum produsele și ingredientele crescute la noi, chiar dacă trebuie să bată un drum lung pentru a ajuge la ele. Spre diferență de cele mai multe restaurante “tradiționale românești”, în care singura tradiție care a mai rămas să fie respectată cu sfințenie e oprirea la primul supermarket ieșit în cale.

Urmărește-ne și pe Google News
Casa Myt te duce într-o călătorie nostalgică înapoi în timp CITEȘTE ȘI Casa Myt te duce într-o călătorie nostalgică înapoi în timp

Acest Amalgam e un restaurant mijlociu spre mic. Ar fi fost mediu ca întindere dacă Domnul Consulea nu s-ar fi gândit să sporească zestrea pentru cele două fete ale sale, dându-le fiecăreia câte o bucățică din Amalgam: colțul de la stradă mezinei, ca să-și facă acolo o florărie Zexe, și o cofetărie Anei, cea mai mărișoara și cu aplecare către  gastronomie, în bucata de la intrare.

Localul arată bine, dar nu cine știe ce. Chiar și niște arhitecți foarte talentați cum sunt cei angajați de Domnul Consulea nu au putut scoate mai mult din parterul comercial al noii clădiri de birouri din Charles de Gaulle. Unde au fost cei de la Gallo Nero înainte, vreme de câțiva ani.

Noua Bucătărie Urbană Românească

La Amalgam găsiți pe unul dintre cei mai reprezentativi și avizați creatori de bucătărie, Noua Bucătărie Urbană Românească. Meniul e mediu ca lungime, nici prea sărac, nici atât de lung încât să ridici din sprâncene. O parte dintre mâncăruri sunt cele cunoscute, cărora Domnul Consulea le-a mai adăugat câte o idee personală, a inversat niște ingrediente între ele, și a ieșit ceva foarte bun. Altele sunt inventate cu totul, chiar dacă nu le-a dat nume noi și sofisticate, uneori caraghioase de-a binelea, cum e modă acum în restaurantele care vor să iasă în evidență cu orice preț. A vrut să facă ceva nou, și a avut ambiția că niciunul dintre felurile de mâncare de la Zexe să nu apară și în meniul de la Amalgam. I-a ieșit bine.

O parte interesantă a meniului e cea cu pițe. Cu pizza, adică, dar scrise cu “ț”, pentru că Domnul Consulea a demonstrat documentar că pița se făcea în România și acum aproape o sută de ani, și era considerată o mâncare românească, printre celelalte. Așa că la Amalgam găsești niște pițe interesante. Cele cu piept de rață și cu urda, în special, au fost surprinzător de bune, dar și celelalte în egală măsură, cu denumiri sugestive.

Il Destino în Bucureștiul vechi al maiestuoasei Biserici Sfântul Silvestru CITEȘTE ȘI Il Destino în Bucureștiul vechi al maiestuoasei Biserici Sfântul Silvestru

Noi am mâncat mult până nu am mai reușit să ne ridicăm de pe scaune. Am trecut aproape prin tot meniul. Dacă aruncați o privire pe pagina alăturată, și pe poze și pe lista cu ce am mâncat, veți înțelege mai bine de ce. Toate au fost bune, fără o singură excepție. De ținut minte mămăliga destructurată, saramura picantă de creveți și creveții oltenești cu praz. Pastele cu brânză de burduf și unt de capră, excelente. Storceagul de morun și supa cremă de porumb, îndeosebi. Șnițelul de cerb lopătar și cea mai gustoasă ceafă de Mangalița de care îmi aduc aminte, porumbelul. Despre hamburgerul vegetarian nu a ghicit nimeni că nu are carne în el, ne ziseserăm că l-au alintat doar astfel când i-am văzut denunirea în meniu. Și nici pâine nu are. Deserturile fără număr, luate direct din galantarul Anei de la intrare…

Prețurile sunt mărișoare, însă raportul calitate – preț se ține bine, mai ales pentru cea mai scumpă zonă a Bucureștiului. Clienți mulți, restaurantul plin încă din prima zi.

Domnul Consulea e restaurator și creator de bucătărie. Amalgam, sau Amalgam Zexe Concept pe numele lui întreg, își propune să devină laboratorul central din București pentru Noua Bucătărie Urbană Românească, și are toate șansele să își câștige și să consolideze acest statut.

viewscnt
Afla mai multe despre
amalgam
restaurante bucuresti