Gabbiano e al celor care au restaurantele Potcoava, din Giulești și din Regie. Au deschis prin noiembrie 2019 în Piața Floreasca, în locul lui Madame Pogany.
Restaurantul e mare, au aproape 200 de locuri, dacă socotim și terasa închisă ermetic și încălzită, în care se poate sta la fel de bine și iarna. L-au amenajat foarte bine, au avut niște arhitecți buni, care au schimbat cu totul ambianța rece, sumbră și tristă de la Madame Pogany – cea care le-a și grăbit închiderea, fără îndoială. Am simțit o mare ușurare când am intrat și am văzut un restaurant luminos și elegant, că au acoperit tavanele industriale și betonul armat de pe pereți…
Jumătatea din față a lui Gabbiano e de fumători. Cu totul și cu totul ilegal, desigur, chiar dacă toți fac asta acum. Doar că, fiind obligat să treci pe acolo, intri deja cu hainele împuțite în salon și cu un dezgust teribil dat de mirosul celor de acolo.
După cum îi spune și numele, Gabbiano (pescăruș) e un restaurant italienesc. Încă de la primele cuvinte pe care ți le adresează, încearcă să-l promoveze ca restaurant cu specific de pește. Au pus și un galantar cu pește proaspăt chiar la intrare, la afumat. În rest, au mâncărurile obișnuite din bucătăria italiană clasică. Sunt bine făcute, cu grijă, cu produse și ingrediente de calitate, din câte mi-am dat seama. Nici nu mai îndoiam de asta, la investiția pe care au făcut-o acolo nu ar fi avut logica să cumpere lucruri de proastă calitate în bucătărie.
Mănușile albe
Serviciul a fost surprinzător de bun la noi, cu un chelner atent și plăcut, pus pe treabă. Că era cam caraghios să ne servească parmigiana di melanzane cu mănuși albe la prânz, sunt sigur că nu decizia lui a fost. Dar, mă rog, nu e singura ciudățenie de la Gabbiano.
Prețurile sunt destul de mari. O masă în doi, cu o sticlă de vin, îți scoate pe nesimțite 500 de lei de pe card, dacă nu și mai mulți, și-i trimite în Giulești. Clienți puțini, și puțini de fiecare dată când trec prin față, fie la prânz sau seară.
Oare crede domnul de la Potcoava că-i va atrage pe milioanele de corporatiști din zona cu mănușile albe la masa de prânz? Eu cred că, dimpotrivă, nu va face decât să-i trimită la celelalte restaurante din Piața Floreasca. Și sunt destule, nu glumă, și multe dintre ele foarte bune. Ca să nu mai spun că alături sunt trei dintre cele mai bune restaurante de pește și fructe de mare din București. Va spune că nu-l interesează corporatiștii de prânz? Nu m-ar mira deloc să aud asta, văzând prețurile de la Gabbiano. Sau a uitat câte locuri are de umplut în restaurantul acesta imens? Îi aduc eu aminte: vreo 180! Oricum, pentru moment, cel puțin, restaurantul acesta este un mare mister pentru mine…