Alex Petricean și-a făcut restaurantul lui după ce a plecat de la MAIZE, acolo unde a lansat Noua Bucătărie Românească Fină în noiembrie 2017. Mai fuseseră semnale în această direcție, dinspre Alexandru Iacob, printre alții, la vechiul Kane, însă noi și aproape toți ceilalți considerăm că la MAIZE a fost adusă în lumina reflectoarelor această nouă mare bucătărie.
Alex Petricean a luat casa de pe Popa Nan în care a fost The Vine Bistro și a deschis acolo NOUA în mai 2019. Cu numele lung NOUA Bucătărie Românească, desigur.
Casa din Bucureștiul vechi are mult farmec, grădina la fel. Am scris despre ele la fostul restaurant, nu mai revin. Chef Petricean a făcut investiție consistentă, a avut niște arhitecți buni. Conceptul centrat pe România / românesc / specificul național e unitar, bine construit și realizat. Și, mai ales, e bine integrat cu mesajul gastronomic distinctiv pe care vrea să-l transmită Alex Petricean. Cam prea ostentativ, ar comenta unii, însă e un detaliu absolut nerelevant în tot contextul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Despre mâncarea lui Alex Petricean am tot vorbit, nici asta nu mai reiau. La NOUA am luat meniul de degustare care include toate felurile de mâncare. Au fost foarte bune toate, cu originalitate în exces. Și în concepție, în rețete, dar mai ales în prezentare. Dacă mâncarea nu ar fi foarte bună, spectacolul prezentării bombastice ar fi disproporționat, sau chiar deplasat, așa cum am semnalat de mai multe ori la câteva restaurante cu pretenții din București. Însă nu e cazul aici.
Serviciile sunt foarte distinctive și ele la NOUA. Alex Petricean e printre puținii care au înțeles că adevărata esență a client service-ului e calitatea interacțiunii cu clientul, și nu ceremonialul servirii, pe care mulți îl transformă într-un adevărat circ penibil. Chelnerița din poză e adorabilă, și la fel și cealaltă făptură care apare în galerie. Aceea ne-a spus că nu e chelneriță. Nu știu ce sau cine este, însă a fost încântătoare.
Chef Alex Petricean și-a propus să facă din mersul la NOUA o experiență etno-gastronomică, patriotică și culturală. I-a ieșit bine, și îl felicit pentru asta. Mai ales că prețurile sunt rezonabile pentru ceea ce găsești în farfurie și pentru unicitatea proiectului.