Lucrările de renovare a Stadionului Giulești «Valentin Stănescu», pentru a găzdui antrenamentele echipelor care vor juca la București, în cadrul Campionatului European de Fotbal din 2020, vor costa circa 26 de milioane de euro și vor fi finalizate în 21 luni, conform indicatorilor tehnico-economici aprobați joi de Guvern.
De ce este important: UEFA Euro 2020 va fi a 16-a ediție a Campionatului European de fotbal și va marca aniversarea a 60 de ani de la înființarea turneului. Competiția se va desfășura în 12 orașe din Europa, printre care și București.
În ceea ce privește organizarea meciurilor la nivelul României, Arena Națională va găzdui trei meciuri din faza grupelor (ale naționalei României, daca aceasta va obține calificarea) și un meci din optimile de finală ale Euro 2020.
Mai este important de știut: Pe lângă Arena Națională, prin candidatura României pentru organizarea la București a unor meciuri din cadrul Turneului final, s-a luat angajamentul asigurării a 4 facilități de antrenament corespunzătoare (distincte de stadionul oficial).
În urma consultării cu Federația Română de Fotbal, cele 4 arene care urmează a fi reabilitate sau construite sunt: Stadionul ”Steaua”, Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf", Stadionul Giulești ”Valentin Stănescu”, ”Stadionul ”Dinamo”.
Stadionul Giulești «Valentin Stănescu», cunoscut ca stadionul Rapid, a fost inaugurat în data de 10 iunie1939. Cu o capacitate de 12.160 locuri dispuse pe treilaturi sub formă de potcoavă: Tribuna I, Tribuna II şiPeluza Sud (Peluza I) era, la vremea inaugurării, unul dintre cele mai mari şi mai moderne stadioane din ţară. Mult mai târziu, în anii 90, s-a construit cea de-a patralatură, Peluza II, care a închis "Potcoava" şi împreună cu modernizările ulterioare ale celorlalte tribune a măritcapacitatea stadionului la 19.100 locuri.
În prezent, Complexul sportiv “Stadion Giuleşti - Valentin Stănescu” se prezintă în diferite faze de degradare, continue şi constante. Datorită vechimii construcţiei şi a lipsei unui tratament adecvat de hidroizolaţie a gradenelor, toate încăperile situate sub gradene sunt afectate de infiltraţii de apă.
Peluza Sud, cu o capacitate de 5.248 locuri, este închisă publicului din motive de siguranță, scăzând astfelcapacitatea stadionului la 13.800 locuri. Finisajele interioare şi instalaţiile se află într-o stareavansată de degradare.
Accesul şi evacuarea spectatorilor se realizează pe toate laturile stadionului. În prezent accesul pe stadion prezintă deficienţe datorate fluxurilor intersectate ale suporterilorşi subdimensionării căilor de evacuare în raport cu normele actuale privind siguranţa la foc.
CITEȘTE ȘI Guvernul acordă o nouă zi nelucrătoare pentru acest an. Ce alte zile libere vor fi în 2018De asemenea, lipseşte instalaţia de încălzire a terenului de fotbal peperioada anotimpului rece.
În urma renovării, suprafaţa de joc va fi din gazon mixt, prevăzut cu sistem de drenaj, irigaţii şi sistem pt stimulare creştere gazon.
Terenul de joc va fi prevăzut cu un sistem de irigare, de drenare a apelor în surplus, sistem activ LED pentru stimulare creştere gazon şi instalaţie de încălzire pentrusezonul de iarnă.
Profit.ro vă prezintă mai jos datele principale ale prooectului și cum va arăta noul stadion Rapid după renovare.