În cursul anului bugetar 2020, autoritățile locale vor putea acorda, în mod direct, alocații cluburilor sportive de drept public sau privat ori asociațiilor județene care își au sediul pe raza lor administrativ-teritorială. Valoarea totală a finanțărilor acordate pentru întregul an nu va putea depăși 3% din cotele defalcate din impozitul pe venit care revin autorității locale.
Parlamentul a modificat joi în acest sens, prin vot comun în plenul celor două camere ale Legislativului, ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost efectuată, în aprilie, prima rectificare bugetară din acest an.
Hotărârile consiliilor locale sau județene privind acordarea sprijinului financiar vor avea caracter individual și în acestea autoritățile deliberative ale administrației locale vor preciza alături de valoarea totală a sumei acordate, destinația acesteia, defalcarea pe capitole de cheltuieli, precum și modalitatea și termenele de decontare.
Curtea de Conturi va avea însă dreptul de a exercita controlul financiar asupra derulării activităţii finanţate din fondurile publice.
”Date fiind condițiile deosebit de vitrege de finanțare a cluburilor, federațiilor și asociațiilor sportive, care pun în pericol derularea proiectelor aflate în curs și a concursurilor planificate, se impune reglementarea posibilității consiliilor locale de a veni în sprijinul structurilor de profil”, arată parlamentarii.