Mediul de afaceri: Proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil. Dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021 și le crește cu peste 130% până în 2022

Mediul de afaceri: Proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil. Dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021 și le crește cu peste 130% până în 2022
scris 17 dec 2018

Coaliția pentru Dezvoltarea României, care reprezintă peste 54.000 de companii, consideră, în baza analizelor și dezbaterilor experților pe acest subiect, că proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le crește cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54.000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Planul pentru euro - BNR vrea mai multă independență: fără prezența Finanțelor la ședințele CA, fără aviz la norme de provizioane, Guvernul să se rețină de la a influența conducerea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul pentru euro - BNR vrea mai multă independență: fără prezența Finanțelor la ședințele CA, fără aviz la norme de provizioane, Guvernul să se rețină de la a influența conducerea
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit CDR, noua lege a pensiilor va fi ”povara copiilor noștri și a copiilor copiilor lor”

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia se estimează dublarea cheltuielor României cu pensiile publice în plată este, cu certitudine, o mare provocare, pentru finanțele publice, nefiind însoțit de măsuri de creștere a veniturilor publice, consideră CDR.

Conform propriilor estimări ale Guvernului, creșterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022. Astfel, din 2022 și în anii ce vor urma, presupunând chiar și o creștere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6.6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecției optimiste de deficit bugetar anual de 3%.

Comparând, în 2017 plățile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6.7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educației au fost de  2.9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB.

DOCUMENT Modificări la Codul Fiscal: Producătorii autohtoni de cidru vor fi scutiți de accize. TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări la Codul Fiscal: Producătorii autohtoni de cidru vor fi scutiți de accize. TVA de 5% la transportul turistic sau de agrement cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri

CDR: Promisiunile de trai mai bun la pensie sunt făcute „pe datorie”

Pentru prima oară, Institutul Național de Statistică, la cererea Comisiei Europene, a publicat în acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate până în prezent, mai exact, valoarea actualizată a viitoarelor obligații de pensie deja înregistrate.

Cifrele sunt cel puțin alarmante, potrivit CDR, pentru că la finalul anului 2015, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adică 172% din PIB-ul anului 2015. Suma este de peste 4 ori mai mare decat datoria publică a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publică actuală de aproximativ 35% din PIB cu obligațiile față de actualii pensionari și drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate până la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicită a statului de peste 170% din PIB.

Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori îngrijorător de mari ținând cont de faptul că din 2015 și până în prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% și că se dorește în continuare o creștere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adăugând 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro). Astfel, creșterile majore de beneficii la pensionare fără a fi însoțite de măsuri compensatorii duc la înrăutățirea semnificativă a situației deficitului bugetar, slăbind finanțele publice și așa fragile ale țării. Pe acest drum, finanțele publice și economia României vor fi profund destabilizate, arată reprezentanții mediului de afaceri.

Românii au plătit cu 10 - 15 % mai mult pentru vacanța de Sărbători. Cele mai căutate, stațiunile montane autohtone și destinațiile exotice CITEȘTE ȘI Românii au plătit cu 10 - 15 % mai mult pentru vacanța de Sărbători. Cele mai căutate, stațiunile montane autohtone și destinațiile exotice

Mediul de afaceri reclamă și dezechilibre între pensiile normale și cele speciale

CDR dorește să sublinieze și dezechilibrul semnificativ dintre pensiile primite de peste 5 milioane de români, finanțate prin contribuții și bazate pe principiul contributivității și pensiile speciale, primite de peste 150.000 de români.

Pensiile speciale sunt mult mai generoase, acordate în condiții semnificativ mai favorabile, la vârste de pensionare mai reduse și nu urmăresc principiul contributivității. Conform Consiliului Fiscal și INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, în medie, de 3,5 ori mai mari decât pensiile de stat.

CDR consideră că sistemul de pensii trebuie să fie echitabil față de toți românii, fără dezechilibre majore între categorii diferite de pensionari, și orice reformă a sistemului de pensii ar trebui să aibă ca scop diminuarea inechităților sociale între categorii diferite de pensionari.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
proiect
lege
coalitia
dezvoltare
romania
cdr
sustenabil