Facilități fiscale pentru fondurile de pensii ocupaționale: Contribuții deductibile și dividende neimpozabile

Facilități fiscale pentru fondurile de pensii ocupaționale: Contribuții deductibile și dividende neimpozabile
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 feb 2020

Sumele plătite la fondurile de pensii ocupaționale ar urma să fie considerate cheltuieli deductibile, fără a fi incluse în baza de impozitare a veniturilor, iar dividendele plătite fondurilor de pensii ocupaționale nu vor fi impozabile, similar fondurilor de la Pilonul II de pensii, prevede un proiect legislativ inițiat la nivel Parlamentului.

Argumentul este că măsurile vor stimula în viitor creșterea veniturilor individuale de care vor beneficia pensionarii, reprezentând o reformă absolut necesară în contextul demografic deosebit de dificil pe care urmează să îl traverseze România în anii următori.

Urmărește-ne și pe Google News

”Din păcate, atunci când s-a elaborat legea cadru privind pensiile ocupaționale, legiutorul a omis să coreleze prevederile acesteia cu prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Din această cauză, motivația angajaților și a angajatorilor de a demara aderarea la un fond de pensii ocupaționale este nesemnificativă. Pentru acest motiv, prezenta propunere legislativă dorește să ofere pensiilor ocupaționale un regim fiscal relativ similar fondurilor de pensii administrate privat sau fondurilor de pensii facultative”, arată șeful deputaților liberali, inițiatorul actului.

Asociația pentru pensii private: 30% dintre participanții la Pilonul II au acumulat peste 10.000 de lei în contul personal CITEȘTE ȘI Asociația pentru pensii private: 30% dintre participanții la Pilonul II au acumulat peste 10.000 de lei în contul personal

Prin urmare, proiectul prevede o serie de stimulente fiscale, astfel încât fondurile de pensii ocupaționale să devină atractive, atât pentru participanți, cât și pentru angajatorii dispuși să-și fidelizeze angajații.

Astfel, sumele plătite la fondurile de pensii ocupaționale vor fi considerate cheltuieli deductibile și vor fi incluse în categoria veniturilor care nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit. 

Totodată, la determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor vor fi deduse din venitul brut contribuțiile la fondurile de pensii ocupaționale.

Contribuția la Pilonul II va crește la 5% din 2021, anunță Florin Cîțu CITEȘTE ȘI Contribuția la Pilonul II va crește la 5% din 2021, anunță Florin Cîțu

De asemenea, contribuțiile la pensiile ocupaționale vor fi incluse în categoria veniturilor din salarii și venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale.

Proiectul mai stabilește că dividendele plătite fondurilor de pensii ocupaționale nu vor fi supuse impozitării, iar veniturile din viitoarele pensii ocupaționale sunt considerate venituri din pensii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
ocupational
fond
administrator
parlament
deputat
liberal
proiect
florin roman