Ordonanța 1/2020, care modifică celebra OUG 114/2018, a primit raport de respingere de comisiile de specialitate din Senat. Guvernul PNL Orban, recent demis prin moțiune de cenzură, și-a propus să înlăture prevederile pe care le considera "nocive" sau chiar "toxice" introduse de fostul Cabinet PSD Dăncilă în sectoare precum energia sau cel financiar-bancar. Intenția PNL este acum în pericol în cazul în care PSD reușește să impună respingerea OUG 1 și la Camera Deputaților.
Comisia de buget, finanțe și bănci și Comisia economică au dat un raport comun de respingere a OUG 1/2020 în ședința de miercuri. Proiectul urmează să ajungă în plenul Senatului și, ulterior, la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la "când" la "dacă"Înlăturarea efectelor considerate negative pentru economie ale OUG nr. 114/2018 s-a numărat printre principalele angajamente asumate de Executivul PNL prin programul de guvernare.
OUG nr. 1/2020 a fost adoptată de Guvernul Orban pe 6 ianuarie. Printre altele, actul normativ a eliminat taxa pe activele bancare, cerințele suplimentare de capitalizare pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii și suprataxa de 2% din energie datorată ANRE, instituind totodată un calendar etapizat de eliminare a prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale.
De asemenea, a fost eliminată prevederea potrivit căreia "Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori", care ar fi urmat să înceapă să fie aplicată din 15 martie 2020.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențialăAceeași ordonanță a desființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, a stabilit că indemnizațiile demnitarilor vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2019 și nu vor fi majorate o dată cu creșterea salariului minim brut pe economie, a amânat aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene și a interzis detașările de personal de la companii de stat sau private către administrația publică.
Consiliul Legislativ, deși a dat aviz pozitiv ordonanței, a formulat mai multe observații critice, avertizând de exemplu că prevederea prin care ANRE este obligată ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie, abrogată de aceeași OUG, ar putea încălca legislația de funcționare a Autorității.
Printre prevederile OUG 114/2018 de care Guvernul Orban nu s-a atins se numără instituirea unui salariu minim brut aparte în industria construcțiilor, cifrat la 3.000 de lei pe lună.