ANALIZĂ Administratorii de pensii private și-au îmbunătățit profitabilitatea, dar pe fondul scăderii afacerilor. Cei mai profitabili administratori

ANALIZĂ Administratorii de pensii private și-au îmbunătățit profitabilitatea, dar pe fondul scăderii afacerilor. Cei mai profitabili administratori
scris 9 mai 2024

Profitabilitatea administratorilor de pensii private (Pilonul II) s-a îmbunătățit în 2023 față de anul precedent, de la 86,84 milioane de lei la 107,79 milioane de lei, potrivit datelor agregate de Profit.ro. În privința cifrei de afaceri, practic veniturile din comisioanele încasate de la clienți, acest indicator a cunoscut însă un recul de 15,2%, de la 344,5 milioane de lei la 292,06 milioane de lei.

Cel mai profitabil administrator a fost Allianz-Țiriac Pensii - 50,3 milioane de lei, urmat de NN Pensii - 39,5 milioane de lei și Metropolitan Pensii - 35,3 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

La polul opus, BRD Pensii a raportat o pierdere de 15,2 milioane de lei, în creștere cu 40,6% față de 2022. Pe minus sunt și BCR Pensii - 2,75 milioane de lei și Carpathia Pensii (fost Aegon Pensii) - 2,79 milioane de lei.

TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - \ CITEȘTE ȘI TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - "Nu vă faceți griji, că nu plecăm nicăieri!"

Niciunul din administratori nu a raportat anul trecut creștere în privința cifrei de afaceri. De asemenea, niciunul dintre administratori nu a reușit să depășească pragul de 100 milioane de lei la afaceri. 

ANALIZĂ Administratorii de pensii private și-au îmbunătățit profitabilitatea, dar pe fondul scăderii afacerilor. Cei mai profitabili administratori

Anul trecut, întregul sistem de pensii private Pilon II din România a avut un randament mediu de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru 2023.

Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere, potrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

DECIZIE Cresc amenzile pentru pescuitul fără documente și instrumente legale. Noi reglementări pentru pescuitul comercial. Faptele sancționate cu închisoare CITEȘTE ȘI DECIZIE Cresc amenzile pentru pescuitul fără documente și instrumente legale. Noi reglementări pentru pescuitul comercial. Faptele sancționate cu închisoare

Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%. Pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82% față de o inflație medie anuală de 4,35%.

La finele anului trecut, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde de lei (25,5 miliarde de euro), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.

Mai multe detalii AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
pilonul ii
administratori
rezultate financiare