Platforma digitală de microfinanțare Filbo, parte a OMRO IFN, a acordat în primul semestru credite de 18,5 milioane de lei, ajungând astfel la o sumă totală de 36 de milioane de lei de la înființare, în 2020. Filbo așteaptă acum licențierea BNR privind emiterea de monedă electronică, statut care îi va permite să-și extindă serviciile din zona financiară, cu obiectivul de a ajunge, în 3 ani, la o cotă de piață de 5% pe segmentul microîntreprinderilor.
“În fiecare an am avut o creștere semnificativă, aproape o dublare de portofoliu. În 2023 am continuat creșterea din ultima parte a anului trecut, astfel că în primul semestru am acordat credite de 18,5 milioane lei, undeva la 96% din target. Credem că și a doua jumătate a anului vom avea o evoluție bună, în condițiile în care în general sunt solicitări mai mari de finanțare în al doilea semestru, față de primul”, a declarat pentru Profit.ro Georgiana Andrei, directorul general adjunct al Filbo.
De la lansare, în 2020, până în prezent Filbo a acordat peste 1.100 de credite, în valoare de circa 36 de milioane de lei.
"Filbo a acordat de la înființare 36 milioane lei credite digitale, însă volumul acordat de OMRO + Filbo din 2020 până în prezent este de 109 milioane lei, reprezentând ca valoare circa 33% din total; ca numere de credite, avem 1.100 din total 2.300 (circa 50). În primul semestru valoarea creditelor acordate a fost de 18,5 milioane lei, atât digital, cât și prin omnichannel. Platforma a evoluat și acum permite înrolarea clienților non digitalizați pe platformă, astfel încât aproape toate creditele sunt procesate prin platforma Filbo (doar digital 100% 4,6 milioane lei, adică 25% din total, iar ca număr de credite acordate 129 vs 286, echivalând cu 45%", spune Georgiana Andrei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia El Solh, care a dezvoltat afacerea cu mezeluri Caroli, a scos la vânzare fostul sediu Rompetrol, din care voia să facă hotelPlatforma și-a propus să ajungă la o cotă de piață de 5% pe segmentul celor circa un milion de microîntreprinderi, în 3 ani de la obținerea licenței BNR de instituție emitentă de monedă electronică, aceasta urmând să îi permită să ofere micilor antreprenori nu doar finanțare, ca în prezent, ci și servicii de încasare și plată a facturilor sau comunicarea cu contabilii.
Andrei spune că cererea pentru serviciile instituțiilor financiare nebancare crește în perioadele de criză, pentru că pe de o parte există oportunități de business de care micii antreprenori vor să profite, astfel că au nevoie de fonduri, iar pe de altă parte băncile sunt mai reticente față de domeniul corporate și vin cu condiții restrictive.
“Deși la prima vedere pare că sunt foarte multe soluții de finanțare pentru microîntreprinzători, din calculele nostre reiese că în final doar 1 din 8 antreprenori are acces la un credit formal de la o instituție financiară. Este foarte puțin și se estimează că diferența între nevoia de finanțare și finanțarea efectivă pentru segmentul de micro este în România undeva la 45 de miliarde de euro”, afirmă Georgiana Andrei.
Ca surse de finanțare, Filbo folosește capitalul adus de acționarul Helenos, fond privat de investiții belgian, obligațiunile listate la BVB și împrumuturile atrase de la bănci locale și internaționale, precum Fondul European de Investiții, BERD și BNP Paribas.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant imobiliar al unui magnat din Marea Britanie, în legături strânse cu Familia Regală, vizează România. Vrea să cumpere 24 parcuri de retail. Cea mai mare tranzacție din acest anCu Fondul European de Investiții, Filbo a încheiat două acorduri de parteneriat, pentru plafoane de garantare în valoare cumulată de 35 de milioane de euro, în baza cărora poate acorda clienților platformei credite de până la 50.000 de euro fără garanții materiale.
Platforma lansată în pandemie promite acces rapid la finanțare, cu o durată de câteva ore de la aplicare la virarea banilor în cont, și un minim de două documente.
În general, fondurile sunt folosite pentru capital de lucru (plata furnizorilor sau a taxelor), sau investiții, în această perioadă mai ales în domeniul agribusiness-ului, pentru pregătirea campaniei de toamnă.
Ponderea agriculturii a scăzut în portofoliul Filbo de la 50% în perioada de început la 35%, alte domenii finanțate fiind comerțul alimentar, pentru care există o cerere tot mai mare, transportul de mărfuri și construcțiile.
“Principala noastră provocare a fost dificultatea de a ne mări echipa. Suntem o echipă mică și este destul de greu să atragi atât oameni cu experiență cât și oameni la început de carieră, pe care să îi motivezi și să îi ții implicați. Am avut nevoie constant și avem în continuare de colegi noi pentru a crește proiectul”, mai spune Georgiana Andrei.
OMRO IFN Târgu Mureș, una dintre primele instituții de microfinanțare înființate în România, anunța în 2020 o nouă rundă de finanțare din partea fondului Helenos și, totodată, împrumuturi totale acordate de-a lungul timpului în valoare de peste 80 de milioane de euro, către 10.000 de mici antreprenori și liberi profesioniști din România.