Acțiunile Danske Bank, cea mai mare bancă daneză, implicată într-un scandal legat de spălarea de bani, au coborât vineri la minimul ultimilor 4 ani după ce publicația Financial Times a obținut o notă internă a băncii care face referire la tranzacții în oglindă intermediate pentru clienți ruși. Tranzacțiile ar fi însumat 8,5 miliarde de euro doar în anul în care a fost redactat documentul, cel mai probabil 2013.
În documentul citat de Financial Times, persoane din interiorul subsidiarei estoniene a băncii menționează faptul că strategia "extrem de profitabilă" este riscantă pentru instituție. Nota internă văzută de FT estimează că Danske a obținut 10 milioane de euro din acest tip de tranzacții doar în 2013.
"Există un potențial risc reputațional de a fi văzuți ca intermediari ai ieșirilor de capital din Rusia. Având în vedere veniturile substanțiale din această soluție, raportul risc-randament este foarte atrăgător“, se menționează în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin tranzacțiile la care se face referire în nota internă a băncii, clienții ruși cumpărau, cu ruble, titluri financiare, iar apoi vindeau titluri identice în schimbul unor monde străine, precum dolari americani. Astfel de tranzacții sunt legale, însă pot fi un semnal de alarmă pentru autorități.
După raportul Financial Times, acțiunile Danske au pierdut până la 10%, cel mai abrupt declin zilnic din ultimii 7 ani. De la debutul scandalului legat de spălarea de bani, izbucnit acum 8 luni, acțiunile băncii au pierdut peste 40%.
CITEȘTE ȘI Autoritățile germane cer Deutsche Bank să adopte măsuri pentru prevenirea spălării de bani și, într-o mutare fără precedent, numesc un auditor special în acest sensDanske Bank se află în mijlocul unui scandal legat de înlesnirea spălării a până la 200 de miliarde de dolari de către oligarhi ruși. În urma scandalului, directorul general al băncii daneze, Thomas Borgen, și-a prezentat demisia, în aceeași zi în care Danske Bank a anunțat că a analizat tranzacții însumând 200 miliarde de euro desfășurate prin intermediul sucursalei din Estonia, o parte semnificativă dintre acestea fiind suspecte.
Cel mai mare creditor din Danemarca este anchetat de Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar, o investigație fiind demarată și în Marea Britanie.
Totodată, la finele lunii trecute, Comisia Europeană a cerut Autorității Bancare Europene (EBA) să investigheze ce nu a funcționat în supervizarea subsidiarei estoniene a Danske Bank.