Românii păgubiți de șoferii cu RCA la Astra Asigurări se vor putea adresa direct companiei

Românii păgubiți de șoferii cu RCA la Astra Asigurări se vor putea adresa direct companiei
scris 1 mar 2016

KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, spune că a conservat atât sistemele informatice ale companiei falimentare, cât și capitalul uman. Firma precizează că, de vineri, dosarele de daună noi vor fi instrumentate și lichidate de inspectorii Astra rămași în companie.

Lichidatorul înlătură astfel temerile că începând cu data de 4 martie nu ar mai avea cine să intrumenteze dosarele de daună ale Astra. De acest lucru se vor ocupa inspectorii de daună ai companiei în lichidare, păstrați pe posturi și după declararea falimentului. Cu alte cuvinte, șoferii păgubiți de asigurați ai Astra Asigrări sau clienții companiei care au suferit o daună se vor putea adresa foștilor angajați ai Astra pentru constatare.

Urmărește-ne și pe Google News

Cererea pentru avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în privința modalității de gestionare a daunelor a fost transmisă instituției astăzi, cu două zile înainte ca Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să renunțe la instrumentarea dosarelor de daună. Înainte de trimiterea cererii, ASF și FGA au formulat contestații la Tribunalul București în care arătau că lichidatorul nu a prezentat clar metoda prin care va gestiona dosarele, după data de 3 martie.

EXCLUSIV Sute de mii de clienți cu asigurări RCA și de locuință la Astra riscă să scoată bani din propriul buzunar, dacă KPMG nu transferă portofoliul asigurătorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sute de mii de clienți cu asigurări RCA și de locuință la Astra riscă să scoată bani din propriul buzunar, dacă KPMG nu transferă portofoliul asigurătorului

Acum, aceste contestații nu mai au obiect. Cererea KPMG ar urma să fie discutată și aprobată sau, după caz, respinsă de Consiliul ASF, care se va reuni joi, 3 martie. Potrivit unei decizii din 3 decembrie 2015 a Tribunalului București, Fondul de Garantare a Asiguraților a avut dreptul să gestioneze dosarele de daună de la Astra pe o perioadă de doar 90 de zile, care expiră joi, pe 3 martie. Astra mai are încă 120.000 de polițe RCA valide.

”KPMG: Am inițiat demersurile pentru plasarea în reasigurare a riscurilor semnificative”

Pe de altă parte, KPMG a confirmat că mizează în principal pe o valorificare a portofoliului prin transfer către un potențial investitor care să își asume inclusive pasivele, adică eventualele daune. Lichidatorul precizează și că a încercat să conserve compania, inclusiv prin încheierea unor contracte noi de reasigurare.

“La preluarea mandatului nostru, în scopul protejării patrimoniul Astra, cât și a intereselor asiguraților/ beneficiarilor polițelor de asigurare, am inițiat demersurile necesare pentru plasarea în reasigurare a riscurilor semnificative aferente portofoliilor de polițe de asigurare rămase în vigoare, informând atât ASF, cât și FGA cu privire la stadiul negocierilor cu reasigurătorii și la costurile aferente. La acest moment infrastructura se află în  conservare la nivelul societății, în vederea efectuării unei potențiale tranzacții de cumpărare de active și asumare de pasive de către o societate de asigurare-reasigurare bună sau foarte bună (modalitatea de lichidare prevazută la art. 258 lit. q) pct. 1 din Legea 85/2014) pe care lichidatorul judiciar o derulează în prezent conform calendarului menționat în Raportul de activitate emis pentru perioada 3.12.2015 - 31.01.2016.”, arată cei de la KPMG.

Potrivit unei analize a lichidatorului consultată și de Profit.ro, la finele anului trecut, Astra mai avea câteva sute de angajați, fără să fie luați în considerare agenții de vânzări. Același document arăta că la nivelul lunii martie portofoliul societății va cuprinde peste 300.000 de polițe valide, pe segmentele RCA, CASCO și, mai ales, de locuință.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
kpmg
faliment astra