Recuperatorul polonez de credite Kredyt Inkaso pregătește vânzarea întregului portofoliu din România către un rival

Recuperatorul polonez de credite Kredyt Inkaso pregătește vânzarea întregului portofoliu din România către un rival
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 13 aug 2024

Recuperatorul polonez Kredyt Inkaso, unul dintre principalii jucători în domeniu de pe piața locală, pregătește vânzarea către recuperatorul ceh de credite APS a întregului portofoliu de creanțe din România, în acest sens fiind deja încheiat un acord de principiu, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În paralel este luată în calcul vânzarea și a creanțelor din Bulgaria.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Planul pentru Mamaia - Cu trenul sau tramvaiul direct în stațiune, telegondola lui Mazăre desființată, fără construcții noi pe plajă, continuarea promenadei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Planul pentru Mamaia - Cu trenul sau tramvaiul direct în stațiune, telegondola lui Mazăre desființată, fără construcții noi pe plajă, continuarea promenadei
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Kredyt Inkaso, listat la Bursa de Valori din Varșovia din 2007, operează în Polonia, Bulgaria, România, Rusia și Croația.

Compania a intrat pe piața românească la începutul anului 2013, iar după trei ani a ajuns să administreze un portofoliu de credite neperformante de circa 1 miliard euro.

FOTO Al doilea an consecutiv în care populația României a crescut – o premieră după 1989 CITEȘTE ȘI FOTO Al doilea an consecutiv în care populația României a crescut – o premieră după 1989

În 2015 a cumpărat un pachet de credite neperformante de 340 milioane euro de la UniCredit România, pentru 28 milioane euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacție în domeniu din acel an.

APS România, înființată în 2007, face parte din grupul ceh APS Holding, unul dintre cei mai mari jucători pe piața creanțelor neperformante din regiune.

Polonia devine cel mai mare cumpărător de aur al Europei. Pe ce loc este România CITEȘTE ȘI Polonia devine cel mai mare cumpărător de aur al Europei. Pe ce loc este România

Grupul, fondat în 2004, este deținut de cehul Martin Machoň și gestionează în principal creanțe ale companiilor.

În urmă cu doi ani a achiziționat un nou portofoliu de credite neperformante, cu o valoare totală de 147 milioane euro, legate de Bank of Cyprus, bancă cipriotă care și-a lichidat operațiunile din România, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Datele de la acel moment indicau că APS administrează 105 portofolii cu o valoare nominală de peste 10,3 miliarde de euro.

FOTO Avertisment - A apărut o nouă metodă de înșelăciune, denumită „Coletul” CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment - A apărut o nouă metodă de înșelăciune, denumită „Coletul”

În 2014, APS a achiziționat și portofoliul de credite retail și corporate de 495 de milioane de euro de la Volksbank. Compania a fost și printre cumpărătorii unui portofoliu de 340 de milioane de euro de la UniCredit Bank.

În 2016, APS a achiziționat credite neperformante cu o valoare nominală de 1,33 miliarde de euro în România, cea mai mare tranzacție de acest gen din Europa de Sud-Est.

A preluat atunci credite pentru firme cu valoare nominală de 1 miliard de euro de la BCR și credite corporate și retail de 287 de milioane de euro de la Intesa Sanpaolo România.

Site-ul Cartoon Network - închis după 26 de ani CITEȘTE ȘI Site-ul Cartoon Network - închis după 26 de ani

Afacerea din România este cea mai mare piață pentru cehi, aducând mai mult de jumătate din veniturile grupului. APS concurează cu firme precum Kruk - lider în regiune - și Kredyt Inkaso, ambele cu acționariat polonez.

Afacerile cu neperformante au fost înfloritoare în ultimii ani, în condițiile în care băncile din România au acumulat active de calitate îndoielnică care au căzut în timpul crizei. De altfel, România a devenit cea mai mare piață pentru vânzările de portofolii stricate, după ce BNR a împins băncile să curețe bilanțurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
aps
kredyt inkaso
recuperator credite