Firmele autorizate să comercializeze bunuri culturale mobile vor fi obligate ca, în termen de 3 zile de la data înregistrării în registrul propriu a bunurilor clasate în tezaur, să comunice în scris, către serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii, punerea bunurilor în vânzare, să transmită un exemplar al catalogului editat în scopul organizării unei licitații publice și să completeze un model de ofertă pentru vânzarea către stat. Ministerul Culturii, în procedurile de exprimare a dreptului de preempțiune pentru cumpărarea unui bun cultural, va solicita și alte documente casei de licitații, conform modificărilor pregătite de Guvern la normele privind comerțul cu bunuri culturale mobile.
În prezent, normele în vigoare prevăd în sarcina operatorii economici autorizați să comercializeze bunuri culturale mobile doar să comunice în scris, în termen de 3 zile de la data înregistrării bunurilor clasate, serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii, punerea acestora în vânzare.
Noile norme pregătite acum de Guvern stabilesc noi obligații pentru casele de licitații.
Operatorii economici autorizați să comercializeze bunuri culturale mobile sunt în continuare obligați ca, în termen de 3 zile de la data înregistrării în registrul propriu a bunurilor clasate în tezaur, să comunice în scris serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii, în a cărui rază teritorială își au sediul, punerea acestora în vânzare, da și să transmită un exemplar al catalogului editat în scopul organizării unei licitații publice, indiferent dacă bunurile scoase la licitație sunt sau nu sunt clasate în patrimoniul cultural național mobil.
Comunicarea menționată va fi însoțită, după aprobarea noilor norme, și de:
- oferta operatorului economic autorizat privind bunul cultural mobil clasat în tezaur care face obiectul vânzării, completată conform modelului-cadru de mai jos:
- mandatul sau procura acordată de vânzător operatorului economic autorizat, inclusiv pentru negocierea și încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul pregătește schimbări în sistemul pensiilor private: eliminarea unor comisioane, verificarea investițiilor administratorilor, noi sancțiuniNoi proceduri și la exprimarea preempțiunii de către stat
Ca și până acum, serviciile publice deconcentrate vor transmite Ministerului Culturii comunicarea scrisă privind vânzarea bunului cultural clasat în tezaur, în termen de 3 zile de la primirea comunicării, dar ulterior structura de specialitate din cadrul ministerului va analiza documentația transmisă va întocmi un referat motivat cu privire la exercitarea sau neexercitarea dreptului de preempțiune, pe care îl supune aprobării ministrului culturii.
Ministrul Culturii va dispune exercitarea sau neexercitarea dreptului de preempțiune a bunului cultural, iar, în termen de 14 zile de la primirea documentelor serviciului deconcetrat, stabilește, prin ordin, o comisie de negociere și achiziție a bunului prin exercitarea dreptului de preempțiune. Comisia este formată din experți acreditați de Ministerul Culturii în domeniu și din minimum un reprezentant al Ministerului Culturii.
În această din urmă situație, Ministerul Culturii va solicita tot operatorului economic autorizat care intermediază vânzarea, care are obligația de a răspunde în cel mai scurt timp, următoarele documente:
a) copie conform cu originalul a actelor doveditoare ale dreptului de proprietate asupra bunului;
b) declarație pe proprie răspundere a proprietarului vânzător, conform căreia bunul supus vânzării nu se află în litigiu, nu face obiectul unor sarcini.
CITEȘTE ȘI FOTO Fațada de nord a clădirii Cazinoului din Constanța - dezvelită. Cum arată acum cazinoul și ce destinație va aveaÎn termen de 20 de zile de la primirea de către serviciile publice deconcentrate a documentelor, comisia analizează oferta privind bunul cultural mobil clasat în tezaur, precum și documentația aferentă acesteia.
După analizarea ofertei, în cazul în care consideră oportună achiziționarea bunului cultural mobil, Comisia are obligația de a negocia prețul, prevăzut în oferta depusă, cu proprietarul bunului sau cu reprezentantul legal al acestuia și de a stabili prețul maxim care poate fi oferit de către Ministerul Culturii.
Dacă în cadrul negocierii nu se ajunge la un rezultat favorabil Ministerului Culturii, comisia va stabili și va comunica prețul maxim care poate fi oferit de Ministerul Culturii, în situația în care bunul va fi vândut prin licitație publică.
În cazul în care nu consideră oportună achiziționarea bunului cultural mobil sau în cazul în care în cadrul negocierii nu s-a ajuns la un rezultat favorabil Ministerului Culturii, Comisia întocmește o notă de respingere a ofertei, pe care o înaintează ministrului culturii, în vederea aprobării.