Impuls Leasing câștigă în dosarul unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru "participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial"

Impuls Leasing câștigă în dosarul unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru "participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial"
scris 1 aug 2023

Impuls Leasing Romania IFN a câștigat la Curtea de Apel București în dosarul privind anularea unei amenzi pe care Consiliul Concurenței a aplicat-o companiei în decembrie 2020, pe motiv că, alături de Asociația Societăților Financiare din România – ALB și 15 companii membre ale acesteia, ar fi încălcat legislația în domeniul concurenței, prin "participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial". Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs.

Sancțiunile au însumat 41.251.774 lei, din care Impuls Leasing IFN a primit o amendă de 3.458.203 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că ar fi fost transmise, alături de informații privind valoarea finanțărilor curente și viitoare, și unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finanțată, valoarea reziduală, portofoliul de leasing etc.

CEC Bank a finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Fondul de Garantare a Creditului Rural CITEȘTE ȘI CEC Bank a finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Fondul de Garantare a Creditului Rural

Toate acestea ar fi condus la transparentizarea excesivă a piață, oferind posibilitatea competitorilor de a-și adapta în consecință strategiile comerciale.

Această practică ar fi fost facilitată, în opinia Consiliului, de Asociația Societăților Financiare din România – ALB, dar și de o companie care a aplicat la politica de clemență, oferind autorității de concurență informațiile necesare pentru declanșarea investigației, în 2017.

De asemenea, o companie a recunoscut participarea la fapta anticoncurențială, ceea ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia, potrivit Concurenței.

"Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificării comportamentului privind schimbul de informații, în special în cazul asociațiilor, similar celui în care au fost implicate companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Rolul și atribuțiile asociațiilor sunt benefice - de exemplu, în privința aplicării unor standarde profesionale ridicate în industrie. În același timp, însă, ele pot facilita schimbul unor informații sensibile din punct de vedere comercial, permițând companiilor să fie la curent cu strategiile de piață ale concurenților lor, ceea ce poate duce la restrângeri ale concurenței. Impactul schimbului de informații asupra mediului concurențial nu depinde doar de caracteristicile inițiale ale pieței în care acesta are loc, ci și de tipul de informații schimbate”, a declarat în ianuarie 2021, într-un comunicat, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Agenția de turism din România care și-a cerut insolvența a rămas fără licență. LISTA structurilor autorizate CITEȘTE ȘI Agenția de turism din România care și-a cerut insolvența a rămas fără licență. LISTA structurilor autorizate

Amenzile au fost aplicate Alpha Leasing Romania IFN SA - 403.006 lei, BCR Leasing IFN SA - 4.680.165 lei, BRD Sogelease IFN SA - 1.942.173 lei, BT Leasing Transilvania IFN SA - 4.327.225 lei, Idea Leasing IFN SA - 1.656.550 lei, Impuls Leasing Romania IFN SA - 3.458.203 lei, Motoractive IFN SA - 3.658.735 lei, OTP Leasing Romania IFN SA - 589.073 lei, Piraeus Leasing Romania SA - 293.664 lei, Porsche Leasing Romania IFN SA - 1.563.254 lei - Raiffeisen Leasing IFN SA - 1.732.069 lei, RCI Leasing Romania IFN SA - 3.562.857 lei, RD Leasing IFN SA - 1.006.741 lei, Țiriac Leasing IFN SA - 2.898.688 lei, Unicredit Leasing Corporation IFN SA - 9.054.491 lei, Vista Leasing IFN (Romania) SA - 386.197 lei și Asociația Societăților Financiare (ALB) - 38.676 lei.

În urma investigației autorității de concurență, ALB a adoptat măsuri de conformare cu legislația din domeniul concurenței, implementând un proiect de tip „black box”.

Astfel, ALB a încheiat un contract cu o firmă de consultanță, care va centraliza și prelucra numai informații aferente perioadelor trecute (nu a intențiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta într-o formă agregată (care să nu permită identificarea informațiilor strategice ale participanților), mai arată sursa citată.

Impuls Leasing Romania este una din cele șase filiale naționale ale grupului austriac Impuls Leasing International GmbH, înființată în cadrul unui plan de dezvoltare regională pe termen lung a grupului. Subsidiara din România a fost înființată în decembrie 2006.

Potrivit termene.ro, compania este controlată de Impuls Leasing International GmbH (Austria) - 90%, Michael Unterguggenberger - 5% și Răzvan Constantin Diaconescu - 5%.

Anul trecut, compania a raportat un profit net de 47,1 milioane de lei la venituri totale de 190,7 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
impuls leasing
dosar
instanta