Grupul UTI îi cere, într-o scrisoare deschisă, primarului Iașului, Mihai Chirică, să dispună plata restantă a 5,3 milioane de lei pentru un proiect de management al traficului implementat în urmă cu trei ani în capitala Moldovei. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Iași spun că suma solicitată de UTI Grup este, de fapt, aceeași cu cea a prejudiciului constatat de DNA București și considerată ca fiind obținută ilicit. UTI vorbește, în replică, despre decizia irevocabilă a Curții de Apel Iași, publicată în data de 9 octombrie 2019, prin care Primăria Iași este obligată să plătească suma solicitată de grup încă din 2016.
Într-o scrisoare deschisă adresată primarului Mihai Chirică și semnată de către Răzvan Petrescu, președintele grupului de firme UTI, el explică alegerea acestui mod de comunicare ca urmare a refuzului constant al primarului de a comunica în orice formă cu compania, în vederea ducerii la bun sfârșit a contractului aferent proiectului de management al traficului, și de a răspunde numeroaselor scrisori și adrese oficiale înaintatate în perioada 2016-2019.
"Sistemul de management al traficului din Iași este realizat cu cea mai modernă tehnologie hardware și software, aceeași ca în marile orașe europene Viena, Praga, Varșovia, Berlin etc., tehnologia adaptivă care și-a demonstrat din plin capabilitățile și beneficiile peste tot în lume. Dar, deși proiectul este implementat în totalitate și se află în stadiu final de operaționalizare încă din martie 2016, lipsa de implicare a Primăriei Municipiului Iași, refuzul constant al dialogului cu Asocierea UTI-IBC și incapacitatea Primăriei de a găsi soluții de rezolvare a problemelor ridicate inclusiv de Comisia de Circulație nu permit exploatarea sistemului la parametrii proiectați. Starea actuală a sistemului este degradată, sunt încă intersecții, dintre care câteva foarte importante pentru fluența traficului, care funcționează pe baza diagramelor de circulație vechi, neavând nicio legătură cu filosofia sistemului adaptiv instalat de noi", se arată în scrisoarea UTI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții grupului menținează că proiectantul acestui sistem nu este Asocierea UTI-IBC, ci o altă societate aleasă de Primăria Iași, și că acest proiect a fost realizat cu 10 ani în urmă, timp în care s-au schimbat configurația stradală și fluxurile de circulație, fără să se poată face o adaptare a proiectului și a diagramelor de circulație la noile realități.
"Modul în care dumneavoastră, ca autoritate contractantă, înțelegeți să tratați o asociere de companii românești, executantul contractului, reflectă o atitudine de forță și dispreț, un abuz, și face inutilă o investiție de 60 de milioane de lei. Cum altfel putem înțelege atitudinea dumneavoastră față de numeroasele adrese trimise în ultimii 3 ani la care nu am primit niciun răspuns, refuzul constant și lipsit de temei real de a nu realiza plata facturilor certe și exigibile, refuzul de a semna atașamente de lucrări depuse de mai bine de 2 ani, refuzul de a elibera parțial, conform contractului, garanția de bună execuție la terminarea lucrărilor și multe altele", se mai arată în scrisoare.
În replică, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, contactat de Profit.ro, a spus că refuzul de plată are legătură cu prejudiciul constatat drept dare și luare de mita pentru care fostul primar Nichita a primit condamnare în primă instanță, iar proprietarul grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, condamnare cu suspendare.
"Suma de care face vorbire UTI Grup este, de fapt, aceeași cu cea a prejudiciului constatat de DNA București. Practic, s-a considerat ca fiind o sumă de bani reclamată de DNA ca obținută ilicit. Dacă o instanță a constatat că respectiva plată poate fi efectuată, ea va fi plătită exact așa cum a decis instanța. Precizez că pe toată perioada cât a durat procesul, noi am purtat o corespondență permanentă cu DNA București pe această speță și nu am dorit, prin acțiunile noastre, să împiedicăm recuperarea prejudiciului direct de la sursă. Menționez că suma nu este purtătoare de penalități, iar pentru Primărie livrarea ei în contul DNA sau a oricărui alt beneficiar creează același efect contabil", a adăugat purtătorul de cuvânt al primăriei.
În replică, reprezentanții UTI spun că toate tertipurile și motivele folosite de primărie pentru a tergiversa decontarea proiectului au fost respinse de instanțele de judecată și astfel, după 3 ani irosiți, municipalitatea Iași a luat cunoștință de decizia irevocabilă a Curții de Apel Iași, publicată în data de 9 octombrie 2019, prin care primăria e obligată să plătească suma solicitată de UTI încă din 2016.
"Cu toate acestea, continuați să refuzați dialogul și onorarea restanțelor de plată, păgubindu-i astfel în mod direct, prin atitudinea evidentă de abuz de putere, pe cetățenii municipiului Iași, precum și pe companiile care au conlucrat la realizarea proiectului. Prestația unei companii înseamnă munca unor angajați. Prin neplata sumelor restante nu faceți decât să refuzați plata muncii unor oameni care au făcut eforturi susținute pentru a implementa un sistem la cele mai înalte standarde. Ați fost învestit cu o demnitate care presupune asumarea deciziilor, înțelegerea responsabilităților și respectarea obligațiilor. Trebuie să înțelegeți că nerespectarea unei hotărâri judecătorești înseamnă desconsiderarea autorității statului, autoritate pe care, într-o anumită măsură, chiar dumneavoastră o reprezentați", se mai arată în scrisoarea deschisă.
CITEȘTE ȘI O firmă din Craiova a câștigat în fața UTI, Porr și Hidroconstrucția contractul pentru noul terminal de curse externe al aeroportului din TimișoaraReprezentanții UTI au spus că atât Tribunalul Iași, cât și Curtea de Apel Iași, în urma analizei susținerilor UTI Grup, dar și a apărărilor formulate de Municipiul Iași, au dat dreptate companiei lui Tiberiu Urdăreanu și au dispus definitiv și executoriu plata sumei de 5,38 milioane de lei către UTI Grup. 'Cele susținute până acum în presă de domnul Chirică au fost analizate de către instanțe, trecând astfel prin filtrul judecătoresc. Chiar și Înalta Curte de Casație și Justiție a fost investită în mod particular cu o cerere de verificare a incidenței laturii penale în dosarul civil, dând dreptate tot companiei noastre. Mai mult, dacă mai era cazul, trebuie să reamintim faptul că UTI Grup nu este parte în dosarul penal la care face referire purtătorul de cuvânt al primăriei", au spus oficiali ai UTI, contactați de Profit.ro.
UTI îi solicită, astfel, în mod public primarului Mihai Chirică să execute rectificările bugetare necesare și să dispună plata celor 5,38 milioane de lei, să dispună verificarea și acceptarea lucrărilor executate și neconfirmate, să elibereze garanția la terminarea lucrărilor și să reia dialogul și colaborarea întrerupte de el pentru a aduce sistemul de management al traficului la funcționalitatea optimă.
"În acest sens, ne manifestăm din nou disponibilitatea de a duce la bun sfârșit acest proiect complex și de a demonstra că sistemul este în măsură să realizeze fluidizarea traficului în parametrii definiți prin caietul de sarcini și prin proiect", au mai spus reprezentanții UTI.