Google a lansat două noi aplicații de chat, Allo și Duo, ambele fiind legate de numărul de telefon al utilizatorului, precum WhatsApp.
Allo este un client de chat classic, cu accent pe comunicarea scrisă. Autentificarea se face folosind numărul de telefon, dar partea cu adevărat interesantă vine din proaspăt anunțatul Google Assistant.
Integrarea cu Allo face din Google Assistant primul asistent de chat. Acesta poate, sugera automat diverse răspunsuri (deocamdată în limba engleză). De exemplu, dacă ești întrebat la ce oră poți ajunge la o întâlnire, îți va fi sugerată automat o oră, în funcție de programul trecut în aplicația Calendar.
Ceea ce este și mai interesant, este faptul că Google Assistant poate face aceste sugestii automate nu doar pe baza mesajelor primite în scris, ci și pentru imagini. Dacă un prieten îți trimite o fotografie din vacanță, Google Assistant detectează că este vorba de un peisaj și poate sugera un răspuns automat de genul ”nice view”.
În cazul răspunsurilor sugerate automat, acestea sunt afișate deasupra câmpului în care se scriu mesajele, iar utilizatorul nu trebuie decât să le selecteze pentru a le trimite.
Allo integrează și un bot dedicat căutării pe internet, cu Google, bineînțeles. Dacă ai nevoie de o informație pe care o poți găsi cu ajutorul lui Google, nu trebuie să părăsești aplicația și să deschizi browser-ul web pentru a căuta. Este suficient să apelezi bot-ul folosind sintagma ”@google” urmată de cuvintele cheie sau întrebarea vizată.
Partea de inteligență artificială nu se rezumă doar la Google Assistant și boot-ul @google. Compania americană se bazează pe implicarea dezvoltatorilor pentru integrarea altor boți utili. Comenzile online de diverse produse și mâncare, de taxiuri sau Uber sunt doar câteva exemple de funcții pe care boții le pot îndeplini.
Google Allo nu este singura aplicație de chat care include suport pentru boți. Facebook a lansat deja luna trecută, la F8, ceva similar pentru Messenger, iar Microsoft va face același lucru, cât de curând, cu Skype.
O mică dar interesantă noutate este așa-numita “Whisper Shout”. Cu ajutorul unui slider se poate mări sau micșora textul, iar modificare acestuia poate fi observată în timp real. Google spune că această facilitate, prin modificarea rapidă a dimensiunii textului, poate face diferența între șoaptă și țipăt, fără a folosi caps look.
CITEȘTE ȘI Google va bloca conținutul Flash până la sfârșitul anuluiA doua aplicație, Duo, este un client de video chat care, de asemenea, poate fi folosit pe baza numărului de telefon.
O facilitate interesantă a lui Duo este numită “Knock Knock”. Aceasta permite celui apelat să îl vadă pe apelant înainte de a răspunde. Nu că ar avea o aplicație practică deosebită, dar este o funcție originală.
Duo folosește protocolul Quic, cel care permite realizarea apelurilor video și în cazul conexiunilor foarte slabe la internet. De asemenea, Duo poate trece automat de la WiFi la 3G, dacă este cazul, fără a pierde conexiunea. Această facilitate va trebui folosită cu atenție, întrucât poate crește semnificativ consumul de date fără ca utilizatorul să observe acest lucru.
De notat și faptul că atât Allo, cât și Duo, criptează informațiile trimise și primite încă din momentul lansării.
Două aplicații Google de comunicare, una pentru text și cealaltă pentru audio-video, ambele legate de numărul de telefon, reprezintă o amenințare la adresa operatorilor GSM. Cu o conexiune wireless și cele două aplicații instalate, utilizatorul nu mai are nevoie să plătească pentru serviciile operatorului.
Este, de fapt, ceea ce încearcă sa facă și Facebook cu Messenger și WhatsApp. Doar că tentativa Google, cu Android-ul de partea sa, are șanse mult mai bune de reușită.
CITEȘTE ȘI Cum configurezi Facebook să afișeze clipurile video în format HDAmbele aplicații, atât Allo, cât și Duo, vor fi disponibile în curând pe Android și iOS.
Singura întrebare ce se pune, în afară de cea legată de soarta nesigură a celorlalte aplicații de chat pe care Google le deține, precum Hangouts, Messenger și Voice, este de ce nu au combinat toate aceste facilități într-o singură aplicație? Ce nevoie are Google de atâtea și atâtea aplicații de chat care nu au succes și de ce nu se concentrează pe una singură, cu toate facilitățile necesare?