Qualcomm, acuzată că a constrâns Apple să nu construiască un iPhone cu WiMAX

Qualcomm, acuzată că a constrâns Apple să nu construiască un iPhone cu WiMAX
scris 18 ian 2017

Compania americană Qualcomm este acuzată că și-a folosit poziția dominantă de pe piața echipamentelor mobile pentru a forța producătorii de telefoane să nu folosească echipamentele competitorilor.

Agenția guvernamentală americană Federal Trade Commission, care are ca scop principal protecția consumatorilor prin combaterea practicilor anti-concurențiale, a dat în judecată Qualcomm, cel mai mare furnizor de echipamente pentru producătorii de dispozitive mobile.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform FTC, Qualcomm a profitat de poziția de care se bucură în piață pentru a forța producătorii de telefoane mobile să nu folosească echipamentele altor companii.

Tactica folosită de Qualcomm este denumită “no-license-no-chips” și este, la bază, un șantaj. Spre exemplu, Apple folosea modem-uri Qualcomm, pe o parte, iar pe de altă parte plătea licențe pentru alte tehnologii deținute de Qualcomm.

Prețurile aplicațiilor de iPhone și iPad vor crește în mai multe țări CITEȘTE ȘI Prețurile aplicațiilor de iPhone și iPad vor crește în mai multe țări

În 2007, anul în care a fost lansat primul iPhone, Qualcomm a promis Apple returnarea unei părți din sumele plătite pentru licențele de folosire a tehnologiilor Qualcomm, cu condiția ca Apple să nu folosească standardul WiMAX. În caz contrar, nu doar că Apple ar fi plătit mai mult pentru licențe, dar Qualcomm ar fi refuzat să furnizeze modem-urile fără de care telefoanele mobile nu pot funcționa.

Cele două companii au semnat o înțelegere în acest sens, iar WiMAX-ul celor de la Intel, care la vremea respectivă era superior tehnologic, nu a reușit să se impună. De altfel, este și una din cauzele pentru care Intel nu a reușit să se impună pe zona tehnologiilor mobile. Tactica celor de la  Qualcomm nu diferă cu mult de ceea ce Intel a făcut, la rândul ei, pe piața PC-urilor.

Qualcomm nu este la prima ispravă de acest gen. În decembrie 2016, compania americană a fost amendată de autoritatea coreeană cu 854 de milioane de dolari pentru practici incorecte în afaceri, legate de licențierea brevetelor și vânzările de cipuri pentru modem-uri. Adică exact același lucru pentru care este acuzată acum în Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
qualcomm
apple
iphone